Γιατί όταν κάνουμε αλλαγές τείνουμε να “προσθέτουμε” στοιχεία;

Ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν την τάση των ανθρώπων να προχωράνε σε αλλαγές κάνοντας προσθήκες.

Μία νέα έρευνα εξηγεί γιατί οι άνθρωποι σπάνια κοιτούν μία κατάσταση, μια ιδέα ή ακόμη και ένα αντικείμενο που χρειάζεται βελτίωση – από κάθε άποψη – και σκέφτονται να αφαιρέσουν κάτι για να το πετύχουν. Αντίθετα, στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντα η ανθρώπινη σκέψη τείνει στο να προσθέσει ένα στοιχείο, είτε αυτό βοηθάει είτε όχι.

Γιατί το κάνουμε αυτό;

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της εξηγούν γιατί οι άνθρωποι σπάνια αντιμετωπίζουν μια κατάσταση ή ένα πρόβλημα που απαιτεί διόρθωση σκεπτόμενοι να αφαιρέσουν κάποιο στοιχείο. Πάντοτε η σκέψη τείνει στο να προστεθεί κάποιο στοιχείο ανεξάρτητα αν αυτό τελικά θα φανεί χρήσιμο.

«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στις διαδικασίες μηχανολογικού σχεδιασμού, που είναι ο βασικός τομέας ενδιαφέροντος μου» αναφέρει ο Leidy Klotz, Επίκουρος Καθηγητής Μηχανολογικών συστημάτων και Περιβάλλοντος. «Όμως αυτό συμβαίνει παντού – στην μαγειρική, στο γράψιμο και οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Απλά σκεφτείτε την δουλειά σας ή την καθημερινότητα σας και θα καταλάβετε. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι τι θα προσθέσω για να την κάνω καλύτερη; Η μελέτη μας αποδεικνύει πως αυτό συμβαίνει αυτόματα, ακόμη και όταν το πρόβλημα θα λυθεί ή η κατάσταση θα βελτιωθεί αφαιρώντας κάτι».

«Οι σκέψεις για προσθήκη έρχονται αβίαστα, χωρίς πολύ κόπο. Αντίθετα, οι αφαιρετικές σκέψεις απαιτούν περισσότερη προσπάθεια» δήλωσε ένας από τους ερευνητές. «Επειδή οι περισσότεροι κινούνται γρήγορα στην καθημερινότητά τους και δουλεύουν με την πρώτη ιδέα που τους έρχεται στο μυαλό, συνήθως προχωρούν με την προσθήκη στοιχείων, χωρίς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν κάτι».

«Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα και νομίζω πως η έρευνά μας έχει πολλά να προσφέρει σε όλους τους τομείς, ειδικά στην μηχανολογία, σμυβάλλοντας στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία προς όφελος της ανθρωπότητας» σχολίασε ο Klotz.

 

 

 

Πηγή: sciencedaily