Νέα έρευνα: Η χορήγηση αντιβιοτικών σε μικρά παιδιά πιθανά συνδέεται με αλλεργίες, άσθμα και άλλες παθήσεις

Τα παιδιά κάτω των δύο ετών στα οποία χορηγούνται αντιβιοτικά, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μια σειρά από συνεχιζόμενες ασθένειες ή καταστάσεις αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα μωρά και τα νήπια που έλαβαν μία δόση αντιβιοτικών είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργίες στα τρόφιμα, κοιλιοκάκη, προβλήματα με το βάρος και την παχυσαρκία και διαταραχή έλλειψης προσοχής – υπερκινητικότητας  αργότερα στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο Mayo Clinic Proceedings

  • Πολλαπλές αντιβιοτικές θεραπείες, σε ηλικία κάτω των δύο ετών συσχετίστηκαν με πολλές καταστάσεις στα παιδιά, σύμφωνα με τη μελέτη, με τις ασθένειες να διαφέρουν λόγω του φύλου, της ηλικίας, του τύπου της φαρμακευτικής αγωγής, της δόσης και του αριθμού των δόσεων που έλαβε.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτή η μελέτη δείχνει τη συσχέτιση, όχι την αιτία, αυτών των καταστάσεων», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Nathan LeBrasseur, ερευνητής στο Κέντρο Γήρανσης της Mayo Clinic.

“Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν την ευκαιρία να στοχεύσουμε σε μία μελλοντική έρευνα, για να προσδιορίσουμε πιο αξιόπιστες και ασφαλέστερες προσεγγίσεις για το χρονοδιάγραμμα, τη δοσολογία και τους τύπους αντιβιοτικών για παιδιά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα“.

Μεγαλύτερη δόση – Περισσότερες παθήσεις

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 14.500 παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Επιδημιολογίας του Ρότσεστερ, μια μακροχρόνια μελέτη που αναλύει τα ιατρικά αρχεία εθελοντών στη Μινεσότα και στο Ουισκόνσιν. Περίπου το 70% των παιδιών στη μελέτη είχαν λάβει τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, ενώ τα περισσότερα έλαβαν πολλαπλά αντιβιοτικά.

“Μεταξύ των παιδιών που έλαβαν μία ή δύο αντιβιοτικές θεραπείες, μόνο τα κορίτσια είχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και κοιλιοκάκη σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί”, δήλωσε ο LeBrasseur και η ομάδα του. “Αντίθετα, η λήψη τριών έως τεσσάρων αντιβιοτικών συσχετίστηκε με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας και υπερβολικού βάρους και στα δύο φύλα, στην ADHD και στην κοιλιοκάκη στα κορίτσια και στην παχυσαρκία στα αγόρια”.

  • Τα μωρά και των δύο φύλων που έλαβαν πέντε ή περισσότερες αντιβιοτικές θεραπείες είχαν “σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας, υπέρβαρου, παχυσαρκίας και ADHD”, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα κορίτσια είχαν υψηλότερο κίνδυνο κοιλιοκάκης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πενικιλίνη, ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, συσχετίστηκε με “αυξημένο κίνδυνο άσθματος και υπέρβαρου και στα δύο φύλα, κοιλιοκάκη και ADHD στα κορίτσια και παχυσαρκία στα αγόρια, ενώ συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο αυτισμού στα κορίτσια”.

Ένα άλλο κοινό συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό, η κεφαλοσπορίνη, συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο για τον μεγαλύτερο αριθμό παθήσεων και, «μοναδικά, τον αυτισμό και τις τροφικές αλλεργίες», σύμφωνα με τη μελέτη.

Γιατί τα αντιβιοτικά θα έχουν τέτοιο αντίκτυπο – εάν πράγματι μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν τη συσχέτιση;

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη διάσπαση των βακτηρίων στο έντερο ενός μωρού, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, τη νευρική ανάπτυξη, τη σύνθεση του σώματος και το μεταβολισμό, δήλωσε ο LeBrasseur και η ομάδα του.

Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν διάκριση μεταξύ «καλών» και «κακών» βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα, σκοτώνοντας όλα αυτά και αφήνοντας το έντερο χωρίς την κατάλληλη κατανομή μικροβίων. Χρειαζόμαστε ορισμένα βακτήρια για να απορροφήσουμε θρεπτικά συστατικά, να διαλύσουμε τις τροφές στα έντερα και να προστατεύσουμε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα από παθογόνα.

Μια πληθώρα ερευνών σχετικά με το μικροβίωμα μας διαπίστωσε ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε όλα, από το πώς αντιδρούμε στη χημειοθεραπεία έως τη χημεία του εγκεφάλου μας και την ανοσοαπόκριση.

«Όταν τα αντιβιοτικά αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά, η προτεραιότητά μας ήταν η αντιμετώπιοση και ο έλεγχος των παθογόνων. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι η εκτεταμένη εφαρμογή τους έχει σημαντική παράπλευρη επίδραση στο μικροβίωμα, το οποίο μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη των παιδιών», ανέφερε η μελέτη.

  • «Ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών μπορεί να είναι χρήσιμος για την πρόληψη της αντοχής στα αντιβιοτικά, αλλά μπορεί να έχει σημασία και η φροντίδα του μικροβιώματος σύμφωνα με αυτή τη μελέτη», δήλωσε η παιδίατρος Δρ. Jennifer Shu, συγγραφέας του «Baby and Child Health» και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

“Φυσικά, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουμε ή να αντικρούσουμε αυτά τα ευρήματα”, είπε, γιατί δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα της μελέτης είναι “συσχέτιση ή αιτιώδης συνάφεια”.

Πηγή: CNN

Παιδίαλλεργίεςαντιβιοτικάάσθμα