Νέα έρευνα: Ποιες μάσκες μας προστατεύουν πιο αποτελεσματικά από τον κοροναϊό; (Βίντεο)

Οι χειροποίητες μάσκες προστασίας είναι προτιμότερο να αποτελούνται από δύο και ακόμη καλύτερα 3 στρώσεις υφάσματος, ώστε να προλαμβάνουν την διασπορά των σταγονιδίων από την μύτη ή το στόμα, που ευθύνονται για την μετάδοση του κοροναϊού, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Thorax”.

Τα σταγονίδια παράγονται κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία. Οι μάσκες προστασίας θεωρείται πως μπορούν να δράσουν προστατευτικά, εμποδίζοντας την εισπνοή αυτών των σταγονιδίων από το υγιές άτομο που φορά την μάσκα, αλλά παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από έναν φορέα.

Μια ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία συνέκριναν την αποτελεσματικότητα χειροποίητων υφασμάτινων μασκών με μία στρώση υφάσματος και διπλής στρώσης με απλές χειρουργικές μάσκες προστασίας, ως προς την συγκράτηση των σταγονιδίων.

Χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο σύστημα φωτισμού LED και βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας, δείχνοντας ότι ναι μεν η μονή στρώση περιόριζε την εξάπλωση των σταγονιδίων, που απελευθερώνονται με την ομιλία, όμως όχι στο βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται από τις μάσκες διπλής στρώσης.

Η διπλή στρώση αποδείχθηκε επίσης ότι είναι «σημαντικά καλύτερη» στη μείωση της εξάπλωσης των σταγονιδίων, αν και η τριπλή χειρουργική μάσκα ήταν η καλύτερη σε όλα τα σενάρια που δοκιμάστηκαν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Ράινα Μάκινταϊρ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουάλιας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Thorax.

Οι παγκόσμιες ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού έχουν κάνει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ και άλλες υγειονομικές αρχές να προτείνουν τις χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες ως εναλλακτική των χειρουργικών μασκών. Την άποψη υποστηρίζει και ένα πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης που προκύπτει από τις μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης.

Πηγή: cnn.com

χρήση μάσκαςμεταδοση κοροναιουΚοροναϊόςσταγονιδιαμασκα προστασίας