Νέα έρευνα: Πόσο κίνδυνο για Covid 19 διατρέχουν τα άτομα με τροφικές αλλεργίες

Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν 50% μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό που προκαλεί το COVID-19 από ό,τι τα άτομα που δεν έχουν τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Η μελέτη Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2 (HEROS) παρακολούθησε την υγεία 4.000 ατόμων σε 1.400 νοικοκυριά μεταξύ Μαΐου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. Αυτή ήταν μια περίοδος κατά την οποία τα εμβόλια COVID δεν ήταν διαθέσιμα στο κοινό ή δεν ήταν ευρέως διαθέσιμα, δήλωσε το NIH.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάθε νοικοκυριό είχε τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 21 ετών και άνω. Κάποιος σε κάθε νοικοκυριό έπαιρνε ρινικά επιχρίσματα κάθε δύο εβδομάδες για να εξεταστεί για COVID.

Οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι γιατί τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο COVID. Είναι πιθανό ότι η φλεγμονή τύπου 2, η οποία συχνά προκαλείται από μια αλλεργική αντίδραση, μειώνει τα επίπεδα των υποδοχέων ACE2 στην επιφάνεια των κυττάρων των αεραγωγών, αναφέρει η μελέτη. Οι υποδοχείς ACE2 είναι σημεία εισόδου για το COVID, λιγότεροι υποδοχείς σημαίνουν λιγότερες πιθανότητες εισβολής του COVID στον οργανισμό.

Μια άλλη πιθανότητα που εξετάστηκε ήταν ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες γευματίζουν λιγότερο συχνά και έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν COVID, αναφέρει η μελέτη. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν μόνο ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στην κοινότητα από τα άλλα νοικοκυριά.

Η μελέτη HEROS διαπίστωσε ότι τα άτομα με άσθμα και άλλες αλλεργικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος και της αλλεργικής ρινίτιδας, δεν είχαν χαμηλότερο ή υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν COVID. Ωστόσο, η μελέτη φάνηκε να επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που έδειξαν σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του κινδύνου COVID.

Η μελέτη του NIH υπολόγισε ότι μια αύξηση κατά 10 μονάδες στο εκατοστημόριο του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) αύξησε τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID κατά 9%. “Οι συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από εκείνους που δεν ήταν”, αναφέρει η μελέτη.

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα ήταν εξίσου πιθανό να κολλήσουν COVID με τους εφήβους ή τους ενήλικες. Ωστόσο, το 75% των παιδικών περιπτώσεων ήταν ασυμπτωματικές, ανέφερε η μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης του NIH “υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών και της εφαρμογής άλλων μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη της μόλυνσής τους από τον SARS-CoV-2, προστατεύοντας έτσι τόσο τα παιδιά όσο και τα ευάλωτα μέλη του νοικοκυριού τους από τον ιό”, δήλωσε ο Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

“Επιπλέον, η παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ της τροφικής αλλεργίας και του κινδύνου μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καθώς και μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και του κινδύνου αυτού, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης”.

front-storiesCovid19Τροφικές αλλεργίες