Νέα μελέτη: “Όχι” στην ασπιρίνη ως μέσο πρόληψης για τους υγιείς ανθρώπους

Λαμβάνετε ακόμη καθημερινά ασπιρίνη για να προλάβετε το έμφραγμα; Μία νέα μελέτη θα σας κάνει να αναθεωρήσετε.  Η ασπιρίνη παραμένει το πιο σύνηθες φάρμακο παγκοσμίως, ωστόσο πλέον δεν συστήνεται από τους ειδικούς ως μέσο πρόληψης των παθήσεων της καρδιάς.

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology, δεν υπάρχουν αποδείξεις, πως η λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δόση (λιγότερο από 325 mg την ημέρα) πρέπει να λαμβάνεται από υγιείς -καρδιαγγειακά- ενήλικες.
  • Στην μελέτη, η οποία εστίασε κυρίως στους κινδύνους και τα οφέλη από την καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, παρατηρήθηκε πως ο κίνδυνος είναι σοβαρότερος από το πιθανό όφελος. 

 

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συστήνουν την λήψη ασπιρίνης μόνο από ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς. Την ίδια λογική, ακολουθούν και οι επίσημες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η τελευταία ανάλυση που δημοσιεύθηκε, έλαβε υπόψιν τα ευρήματα από 67 σχετικές μελέτες, και παρατηρήθηκε πως η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης από ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα σχετιζόταν με 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Όμως, σχετιζόταν επίσης με 47% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης γαστρεντερικής αιμορραγίας και 34% υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγίας του κρανίου.  

 

Η μελέτη μας επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης, ως μέσο πρόληψης”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης Δρ Lee Smith και Δρ Nicola Veronese.
“Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε ως πληροφορία  είναι πως η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης έχει αποτέλεσμα όταν ήδη υπάρχει κάποια καρδιαγγειακή πάθηση” προσθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει κανείς να ξεκινά οποιαδήποτε αγωγή, συμπεριλαμβανομένης και της ασπιρίνης, εάν δεν έχει λάβει σχετική οδηγία από τον θεράποντα ιατρό του.

 

Πηγή: CNN

 

Διαβάστε ακόμη

Πρωτεΐνες στο αίμα ασθενών με Covid-19 προβλέπουν τη σοβαρότητα της εξέλιξης της ασθένειας

Άμεση αποκατάσταση μαστού με τη μέθοδο BRELICS: Πιο φυσικό αποτέλεσμα και φυσική απόσταση των μαστών

εγκεφαλικόέμφραγμακαρδιαγγειακές παθήσειςασπιρίνι