Νέα τεχνική απεικόνισης ρίχνει φως στον αιφνίδιο θάνατο

Μια νέα τεχνική σάρωσης θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα, που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και να πεθάνουν αιφνίδια, από αδιάγνωστα καρδιολογικά προβλήματα.

Κανονικά, σε άτομα με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, τα σημάδια των δομικών αλλαγών στην καρδιά μπορούν να γίνουν αντιληπτά μόνο μετά θάνατον. Οι πάσχοντες έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και αρκετοί είναι σε θέση να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν απεικονιστική μέθοδο, για να εντοπίσουν τα ίδια μοτίβα σε ζωντανούς ασθενείς.

Η κατάσταση αυτή είναι η κύρια αιτία αιφνίδιου θανάτου από καρδιά στους νέους.

Πρόκειται για μια κοινή, κληρονομική κατάσταση, η οποία επηρεάζει ένα στα 500 άτομα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στον εντοπισμό εκείνων, που κινδυνεύουν από αιφνίδιο θάνατο, αναζητώντας μη φυσιολογικά μοτίβα στην καρδιά τους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυνητικά θανατηφόρους καρδιακούς ρυθμούς.

Αυτό πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου το 1% των ατόμων με την πάθηση.

Οι ασθενείς μπορούν να έχουν μια μικρή συσκευή, που εμφυτεύεται στην καρδιά τους, η οποία, όταν ανιχνεύεται ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, θα “αναλαμβάνει δράση”.

Επί του παρόντος οι γιατροί υπολογίζουν τον κίνδυνο, που διατρέχει ένας ασθενής, με βάση το πάχος του καρδιακού τοιχώματος, το οικογενειακό του ιστορικό, καθώς και τυχόν ανεξήγητες λιποθυμίες και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Η διαφορά με την προσέγγιση των ερευνητών της Οξφόρδης είναι ότι οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας για να δουν λεπτομερείς εικόνες της δομής του καρδιακού μυ, για να ελέγξουν τυχόν «αποδιοργάνωση των μυϊκών ινών» – αυτό υποδηλώνει ότι οι καρδιακοί παλμοί δεν επιτρέπεται να εξαπλωθούν ομοιόμορφα στις μυϊκές ίνες της καρδιάς.

Η Dr Rina Ariga, επικεφαλής συγγραφέας και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε σχετικά στο BBC: “Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η νέα σάρωση θα βελτιώσει τον τρόπο, με τον οποίο εντοπίζουμε ασθενείς υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν νωρίτερα έναν εμφυτεύσιμο απινιδωτή, για να αποτρέπουν τον αιφνίδιο θάνατο”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

 

 

αιφνίδιος θάνατοςυπερτροφική καρδιομυοπάθεια