Νέες περιπτώσεις καρκίνου, που προκαλούνται από εμφυτεύματα στήθους, ήρθαν στο φως

Σε εγρήγορση πρέπει να είναι οι γιατροί με όλους όσοι έχουν βάλει εμφυτεύματα στήθους, καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχουν έναν σπάνιο καρκίνο, τον λεγόμενο BIA-ALCL, εξαιτίας αυτών.

Σε “ύποπτες” περιπτώσεις, ο FDA συνιστά τη διεξαγωγή εργαστηριακών εξετάσεων για τυχόν επιβεβαίωση της νόσου. Είναι η πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές εκδίδουν τέτοια προειδοποίηση σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εκτός από τους πλαστικούς χειρουργούς.

Δεν πρόκειται για καρκίνο του μαστού, αλλά για καρκίνο, που συνήθως σχηματίζεται στον ιστό της ουλής, που σχηματίζεται γύρω από τα εμφυτεύματα.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει 457 περιπτώσεις τέτοιου καρκίνου από το 2010 (οπότε ήταν 414). Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, δεδομένου ότι μόνο στις ΗΠΑ 400.000 γυναίκες βάζουν κάθε χρόνο εμφυτεύματα στήθους και 1,5 εκατομμύριο σε όλον τον κόσμο, αλλά οπωσδήποτε δεν προκαλεί εφησυχασμό.

Εννέα γυναίκες έχουν πεθάνει από αυτόν τον σπάνιο καρκίνο, που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, και πρωτοαναφέρθηκε από τον FDA το 2011.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι το λέμφωμα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα με “ανώμαλη” και όχι με λεία επιφάνεια. Τα υγρά εμφυτεύματα, τα οποία έχουν μια πιο σκληρή εξωτερική στρώση, η οποία προορίζεται να προσκολληθεί στον ιστό που τους περιβάλλει, χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιπτώσεις όπου η ασθενής και ο χειρουργός δεν θέλουν το εμφύτευμα να μετακινηθεί μέσα στην “τσέπη” του μαστού.

“Θέλουμε όλοι οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν το BIA-ALCL, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε επαφή με ασθενείς που έχουν οίδημα, θρόμβους ή πόνο γύρω από εμφυτεύματα στήθους, για να επιταχύνουν τη διάγνωση αυτής της κακοήθειας”, αναφέρεται στην επιστολή.

“Αυτό περιλαμβάνει την αναφορά μεμονωμένων περιπτώσεων, καθώς και τα ποσοστά που μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας”.

Σε ασθενείς, που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο, το λέμφωμα βρέθηκε “δίπλα στο ίδιο το εμφύτευμα”.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την αφαίρεση του εμφυτεύματος και της ουλής που το περιβάλλει. Σε ορισμένους ασθενείς απαιτείται χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, σύμφωνα με τον FDA.

“Οι διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων, που έχουν εγκριθεί σε κάθε χώρα, η διαθεσιμότητα των προϊόντων, η διακύμανση του μεριδίου αγοράς, η έκταση των αναφορών για ανεπιθύμητες ενέργειες και οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αριθμό των εμφυτευμάτων, που πωλούνται, διαφέρει από χώρα σε χώρα, κάνοντας δύσκολο τον καθορισμό των ποσοστών κινδύνου σε παγκόσμια κλίμακα”, επισημαίνει η επιστολή.