Νέο φάρμακο για τον αυτισμό βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το περιοδικό Science Translational Medicine, μια νέα μοριακή προσέγγιση βοήθησε τους ανθρώπους με τη διαταραχή να συναισθάνονται τους άλλους.

Μέχρι στιγμής τα φάρμακα με άδεια χρήσης για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (Spectrum Disorder, ASD) δεν αντιμετωπίζουν βασικά συμπτώματα, όπως προβλήματα κοινωνικής επικοινωνίας και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ υιοθέτησαν τη νέα προσέγγιση, αφού εντόπισαν ότι μέσω μιας ορμόνης, που ονομάζεται αγγειοπιεστίνη, μπορούσε να αλλάξει η συμπεριφορά των πειραματόζωων.

Σε μια μελέτη με 223 ενήλικες άνδρες με μέτρια ή σοβαρή διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, εκείνοι που έλαβαν για 12 εβδομάδες υψηλή από του στόματος ημερήσια δόση ενός φαρμάκου, που ονομάζεται μπαλοβαπτάνη, εμφάνισαν βελτιώσεις στην κοινωνικοποίηση, στην προσαρμοστική συμπεριφορά και στις καθημερινές συνήθειες διαβίωσης, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Εν τω μεταξύ, 17 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών έλαβαν υψηλές ενδορινικές δόσεις για τέσσερις εβδομάδες. Με βάση τις αναφορές από τους γονείς τους, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που έλαβαν τη θεραπεία, εμφάνισαν ενισχυμένες κοινωνικές συμπεριφορές, σε σύγκριση με τα 13 που πήραν εικονικό φάρμακο. Τα παιδιά που έλαβαν θεραπεία εμφάνισαν βελτιώσεις στην κοινωνική επικοινωνία, όπως αξιολογήθηκαν από τους κλινικούς γιατρούς.

“Ήταν, επίσης, σε καλύτερη θέση να ερμηνεύσουν τις συναισθηματικές και τις ψυχικές καταστάσεις των άλλων και να αναγνωρίσουν πρόσωπα σε εργαστηριακές εξετάσεις. Η θεραπεία με βαζοπρεσίνη μείωσε, επίσης, άλλα συμπτώματα ASD, όπως άγχος και ήταν καλά ανεκτή”, γράφουν οι συγγραφείς.

Μια τελική δοκιμαστική φάση, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, είναι, πλέον, απαραίτητη, πριν χορηγηθεί άδεια στο φάρμακο για άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η οποία επηρεάζει σχεδόν ένα στα 60 παιδιά.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαταραχή, ωστόσο η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο ότι η προηγούμενη θεραπεία με τη μορφή κοινωνικής και επικοινωνιακής προπόνησης μπορεί να έχει δυσανάλογα ευεργετικό αποτέλεσμα.

Ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύθηκε πριν από δύο μέρες, έδειξε ότι τα παιδιά μπορούν να διαγνωσθούν αξιόπιστα με ASD από λίγο μετά την ηλικία του ενός.