Νέοι και κατάθλιψη: Η χρήση των social media δεν βοηθά

Όπως διαπιστώθηκε, φοιτητές που πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, τείνουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνότερα και να είναι περισσότερο εξαρτημένοι από αυτά.

Είναι, επίσης, πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπους που επιδεινώνουν ή υπογραμμίζουν την κατάθλιψή τους, ανέφερε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Biobehavioral Research.

Για παράδειγμα οι ενήλικες, που υποφέρουν από κατάθλιψη, είναι πιθανότερο να συγκρίνουν τους εαυτούς τους στα social media με άτομα που φαίνονται καλύτερα από αυτά, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Anthony Robinson, ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Texas State.

“Οι άνθρωποι, που δημοσιεύουν στο Facebook ή στο Instagram, προσπαθούν να προβάλουν κολακευτικά τον εαυτό τους”, είπε ο Dr Robinson.

“Εάν, λοιπόν, οι συγκρίσεις γίνονται με βάση αυτή τη “διογκωμένη” εικόνα που παρουσιάζεται, μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κατωτερότητας”.

Οι νέοι με κατάθλιψη ήταν πιθανό να ενοχλούνται εάν τους συμπεριελάμβαναν με ετικέτα (tag) σε μη κολακευτικές φωτογραφίες. Επιπλέον ήταν λιγότερο πιθανό να δημοσιεύσουν φωτογραφίες με τους ίδιους μαζί με άλλους ανθρώπους και πιθανότατα να αυτο-λογοκρίνονταν, για να “προλάβουν” τις κρίσεις των άλλων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 504 φοιτητές και η έρευνα αξιολόγησε τη χρήση των κοινωνικών μέσων, θέτοντας ποικίλα ψυχολογικά ερωτήματα.

Εκείνοι με συμπτώματα κατάθλιψης ανέφεραν συμπεριφορές όπως ο υπερβολικός ύπνος, τα αισθήματα απελπισίας και ενοχής ή η απώλεια ευχαρίστησης στις δραστηριότητες που απολάμβαναν, είπαν οι ερευνητές.

Περίπου το 16% των σπουδαστών πληρούσε τα κριτήρια για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή – ποσοστό, που ο επικεφαλής επιστήμονας χαρακτήρισε ως “εξαιρετικά υψηλό”.

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή επηρεάζει σχεδόν το 7% των Αμερικανών 18 ετών και άνω, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ. Οι νέοι ενήλικες ηλικίας από 18 έως 25 ετών είναι οι ηλικιακές ομάδες που είναι πιο επιρρεπείς και πιθανότατα είχαν ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο το 2016, περίπου το 11%.

Πάντως το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει στα social media, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες, μπορεί να συμβάλλει στην κακή συμπεριφορά των ανθρώπων.

Όπως είπε ο Dr Robinsosn: “Εάν δαπανάτε περισσότερο χρόνο σε αυτές τις πλατφόρμες και σας κοροϊδεύουν ή σας κάνουν bullying, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική σας κατάσταση”.