Νερό: πολύτιμος σύμμαχος για καλή υγεία – 15 οφέλη

Η διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά κάθε μέρα.

Νερό: πολύτιμος σύμμαχος για την καλή υγεία

Περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό ενώ το ποσοστό του στο αίμα φτάνει το 90%.    Η καθημερινή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η δραστηριότητα της ημέρας, η δουλειά και ο τρόπος ζωής μας ακόμα και η ηλικία.   Είναι σημαντικό όμως να πίνουμε αρκετό νερό στη διάρκεια της ημέρας και να μην περιμένουμε να διψάσουμε.   

Ποια είναι τα 15 οφέλη που μας  προσφέρει το νερό;

Από τη διατήρηση της υγείας των νεφρών μέχρι την απώλεια βάρους αλλά και την σωστή λειτουργία του οργανισμού, ο άνθρωπος χρειάζεται νερό. Δείτε γιατί:

1. Ενυδατώνει τις αρθρώσεις

Οι χόνδροι που βρίσκονται στις αρθρώσεις και στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, περιέχουν περίπου 80% νερό. Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα απορρόφησης κραδασμών των αρθρώσεων, οδηγώντας σε πόνο στις αρθρώσεις.

2. Σχηματίζει σάλιο και βλέννα

Το σάλιο μας βοηθά να αφομοιώσουμε το φαγητό και διατηρεί το στόμα, τη μύτη και τα μάτια υγρά. Το νερό διατηρεί επίσης το στόμα καθαρό. 

3. Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα

Το αίμα, όπως προαναφέρθηκε, αποτελείται από νερό κατά 90% και μεταφέρει οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος.

4. Ενισχύει την υγεία και την ομορφιά του δέρματος

Με την αφυδάτωση, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο σε δερματικές διαταραχές και πρόωρη γήρανση (ρυτίδες).

5. Προστατεύει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και άλλους ευαίσθητους ιστούς

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου ενώ η παρατεταμένη αφυδάτωση είναι πιθανό να οδηγήσει σε προβλήματα στη σκέψη.

6. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Το νερό που αποθηκεύεται στα μεσαία στρώματα του δέρματος έρχεται στην επιφάνεια του δέρματος ως ιδρώτας όταν το σώμα θερμαίνεται. Καθώς εξατμίζεται, δροσίζει το σώμα. 

7. Βοηθά στη λειτουργία του πεπτικού

Το έντερο χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει προβλήματα  του πεπτικού, όπως δυσκοιλιότητα, καούρες, έλκος. 

8. Καθαρίζει τα απορρίμματα του σώματος

Γιατί απαιτείται νερό στις διαδικασίες εφίδρωσης και αποβολής  ούρων και περιττωμάτων.

9. Βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης

Η έλλειψη νερού μπορεί να  αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

10. Παίζει σημαντικό ρόλο για τους αεραγωγούς

Όταν αφυδατώνεται το σώμα, οι αεραγωγοί περιορίζονται σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια νερού. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τις αναπνευστικές αλλεργίες.

11. Συμβάλλει στην καλή θρέψη

Τα μέταλλα και τα θρεπτικά στοιχεία διαλύονται στο νερό, γεγονός που τους επιτρέπει να φτάσουν σε διάφορα μέρη του σώματος.

12. Αποτρέπει πιθανές βλάβες στα νεφρά  

Όταν η ποσότητα του νερού είναι ανεπαρκής, μπορεί να προκληθούν πέτρες στα νεφρά και άλλα προβλήματα.

13. Αυξάνει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης

Η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να εμποδίσει την απόδοση, ειδικά σε δραστηριότητες που διαρκούν περισσότερο από 30 λεπτά.  Επιστήμονες προτείνουν να γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση νερού, καθώς αυτή μπορεί να  βελτιώσει την απόδοση κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας.

14. Απώλεια βάρους

Το νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, εάν το πίνετε αντί για γλυκούς χυμούς και σόδες. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής δημιουργώντας μια αίσθηση πληρότητας

15. Μειώνει την πιθανότητα “hangover

Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, αν το εναλλάσσετε με νερό με πάγο και λεμόνι, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και στον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com

νερόενυδάτωση