Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Κορονοϊού: ανεπαρκή τα εμβόλια στην αντιμετώπισή της 

Ανασχεδιασμό είναι πιθανό να χρειαστούν τα εμβόλια κατά του Κορονοϊού αφού σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται πως δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β1351. Τόσο η βρετανική μετάλλαξη Β117 όσο και η νοτιοαφρικανική Β1351 έχουν μια προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα που ευθύνεται για το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτικές, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα εμβόλια δείχνουν να μην επηρεάζονται τουλάχιστον από τη βρετανική μετάλλαξη του ιού.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters αλλά και o Guardian, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ διαπίστωσαν ότι η νέα μετάλλαξη εμφανίζεται να έχει σημαντική ανθεκτικότητα τόσο στα αντισώματα που ελήφθησαν από πλάσμα αίματος ασθενών που ανάρρωσαν όσο και σε 3 μονοκλωνικά αντισώματα που παράχθηκαν για τη θεραπεία των ασθενών. Κάπως έτσι, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι από τον ιό θα μπορούσαν να νοσήσουν ξανά άτομα που έχουν ήδη νοσήσει αλλά και να είναι λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον Κορονοϊό, μειώνεται 8 φορές σε ό,τι αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β1351, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται 8πλάσια αντισώματα προκειμένου να απαντήσει ο οργανισμός στον ιό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιους ασθενείς η ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού εμφανίστηκε μέχρι και 63 φορές μειωμένη απέναντι στην μετάλλαξη Β1351, με τους ερευνητές να προειδοποιούν για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης και να υπογραμμίζουν την ανάγκη αναβάθμισης των εμβολίων.

 

κορονοϊόςεμβόλιο κατά του Κορονοϊούνοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β1351