Ο χρόνος του φαγητού επηρεάζει το μεταβολισμό

Η διαχείριση του χρόνου ακόμη και στα γεύματα, φαίνεται πως βοηθά στην απώλεια βάρους…

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στρατηγικές όπως η αποχή από το φαγητό για αρκετές ώρες της ημέρας ή διατροφή όσο το δυνατόν νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας, δείχνουν ότι βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος με τη μείωση της όρεξης και όχι γιατί καίγονται περισσότερες θερμίδες.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Obesity.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει πώς ο χρόνος των γευμάτων επηρεάζει τον μεταβολισμό στη διάρκεια των 24 ωρών της ημέρας, όταν συσχετίζονται η πρόσληψη τροφής με τη συχνότητα των γευμάτων.

“Ο συντονισμός των γευμάτων με τον κιρκάδιο ρυθμό – το εσωτερικό ρολόι του σώματος- μπορεί να είναι μια ισχυρή στρατηγική για τη μείωση της όρεξης και τη βελτίωση του μεταβολισμού”, δήλωσε ο Eric Ravussin, PhD, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στο Baton Rouge.

“Υποψιαζόμαστε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να βρει στρατηγικές για το χρόνο διατροφής τους, οι οποίες να αποβούν χρήσιμες για την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους τους, καθώς οι στρατηγικές αυτές φαίνεται ότι μειώνουν φυσικά την όρεξη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο», δήλωσε η Courtney M. Peterson, επικεφαλής των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Η Peterson και οι συνεργάτες της αναφέρουν επίσης ότι οι στρατηγικές του χρόνου διατροφής μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάψουν περισσότερο λίπος κατά μέσο όρο στη διάρκεια του 24ωρου. Η απαγόρευση φαγητού νωρίς την ημέρα και το δείπνο το απόγευμα, βοήθησαν στην καύση λίπους αντί υδατανθράκων.
Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα για την καύση λίπους είναι προκαταρκτικά και ότι χρειάζονται μακροχρόνιες μελέτες.

Στη μελέτη μετείχαν 11 ενήλικες άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 45 ετών, που είχαν πλεονάζον βάρος, από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2016. Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη σωματικής μάζας μεταξύ 25 και 35, ζύγιζαν 68 – 100 κιλά, έπεφταν για ύπνο μεταξύ 9.30 – 12 το βράδυ και οι γυναίκες είχαν κανονικό έμμηνο κύκλο.

μεταβολισμόςγεύματακαύση λίπους