Ο χυμός παντζαριών μπορεί να βοηθήσει άτομα με στεφανιαία νόσο – μελέτη

Ένα καθημερινό ποτήρι  με χυμό παντζαριού, θα μπορούσε να μειώσει την επιβλαβή φλεγμονή σε άτομα με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η στεφανιαία νόσος είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου, η πιο κοινή αιτία εμφράγματος και ο μεγαλύτερος δολοφόνος τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών παγκοσμίως.

Τα άτομα με την πάθηση έχουν χαμηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο παράγεται φυσικά από το σώμα και είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Εκτός από το ρόλο του στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.

«Η φλεγμονή είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του σώματος από τραυματισμούς και λοιμώξεις», δήλωσε ο Δρ Asad Shabbir, κλινικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, που ηγήθηκε της έρευνας. «Ωστόσο, σε άτομα με στεφανιαία νόσο, η επίμονη φλεγμονή μπορεί να επιδεινώσει το τρίψιμο των αρτηριών, επιδεινώνοντας την κατάστασή τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ένα καθημερινό ποτήρι χυμό παντζάρι θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να βάλουμε ανόργανα νιτρικά άλατα στη διατροφή μας για να βοηθήσουμε στη διακοπή της επιβλαβούς φλεγμονής». Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation (BHF) παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society στο Μάντσεστερ.

Οι ερευνητές διερεύνησαν εάν ένας καθημερινός χυμός παντζαριού με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα νιτρικά άλατα θα αύξανε τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου και εάν αυτό θα επηρεάσει τη φλεγμονή.

Η ομάδα μελέτησε 114 υγιείς εθελοντές. Από αυτούς, οι 78 έλαβαν εμβόλιο για τον τύφο για προσωρινή αύξηση της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία τους και στους 36 χορηγήθηκε κρέμα για να δημιουργήσει μια μικρή φουσκάλα στο δέρμα τους και να προκαλέσει πιο εντοπισμένη φλεγμονή.

Οι εθελοντές έπιναν 140 ml χυμό παντζαριού κάθε πρωί για επτά ημέρες. Οι μισοί έπιναν χυμό με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά ενώ οι άλλοι μισοί έπιναν χυμό που είχε αφαιρέσει τα νιτρικά.

Στην ομάδα που έλαβαν το εμβόλιο για τον τύφο, εκείνοι που έπιναν τον πλούσιο σε νιτρικά άλατα χυμό παντζαριού είχαν υψηλότερα επίπεδα δεικτών μονοξειδίου του αζώτου στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο τους σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τον χυμό με τα νιτρικά άλατα που είχαν αφαιρεθεί.

Ο χυμός με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα φάνηκε επίσης να αποκαθιστά τη λειτουργία του ενδοθηλίου, των κυττάρων που επενδύουν το εσωτερικό όλων των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, αλλά αυτό χάνεται στη φλεγμονή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι φουσκάλες επουλώθηκαν πιο γρήγορα στην ομάδα που έπινε τον πλούσιο σε νιτρικά άλατα χυμό παντζαριού και ο αριθμός των φλεγμονωδών λευκών αιμοσφαιρίων σε δείγματα υγρών που ελήφθησαν από τις φουσκάλες τους ήταν χαμηλότερος μετά από τρεις ημέρες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου βοήθησαν να επιταχυνθεί το πόσο γρήγορα οι εθελοντές μπόρεσαν να αναρρώσουν από τη φλεγμονή, αλλάζοντας βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από μια κατάσταση που προάγει τη φλεγμονή σε μια πιο αντιφλεγμονώδη κατάσταση. Προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει οφέλη για εκατομμύρια ανθρώπους με στεφανιαία νόσο.

Τώρα σχεδιάζονται κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που παρατηρούνται στους υγιείς εθελοντές και εάν αυτά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση του επιπέδου των ανόργανων νιτρικών στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας», δήλωσε ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του BHF. «Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων και ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις που μπορούν να μετριάσουν τη φλεγμονή έχουν τη δυνατότητα ως μελλοντικές θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτού».

Ξεχωριστή έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο αποκαλύπτει ότι αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα έχουν εντοπιστεί σε άτομα με σύνδρομο Takotsubo, μερικές φορές γνωστό ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν βρήκε επίσης αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που είναι γνωστό ότι ελέγχουν τους χτύπους της καρδιάς.

στεφανιαία νόσοςfront-storiesπαντζάρι