Με αυτή τη μυρωδιά, θα νιώσετε καλύτερα για την εικόνα του σώματός σας

Η σωστή μυρωδιά μπορεί να βοηθήσει κάποιον να μη βλέπει αρνητικά την εικόνα του σώματός του, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Sussex.

Σε μελέτη του εργαστηρίου Sussex Computer-Human Interaction (SCHI), οι άνθρωποι αισθάνθηκαν λεπτότεροι και ελαφρύτεροι, όταν μύριζαν λεμόνι.

Αντίθετα, όταν έτρωγαν βανίλια, αισθάνονται παχύτεροι και βαρύτεροι.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν το 17ο Διεθνές Συνέδριο για την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή (INTERACT 2019). Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία νέων συστάσεων για θεραπείες, που προορίζονται για άτομα με διαταραχές εικόνας του σώματος ή σε συσκευές που θα φοριούνται, για να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση.

Η επικεφαλής της μελέτης Giada Brianza είπε: “Ο εγκέφαλός μας έχει πολλά μοντέλα εμφάνισης του σώματος, τα οποία είναι απαραίτητα για μια επιτυχή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Αυτές οι αντιλήψεις του σώματος συνεχώς ανανεώνονται, ως απάντηση των αισθητηριακών ερεθισμάτων, μέσα κι έξω από το σώμα. Η μελέτη μας δείχνει πώς η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να επηρεάσει την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για το σώμα μας και τα συναισθήματά μας για αυτό.

Η ικανότητά μας να επηρεάσουμε θετικά αυτή την αντίληψη μέσω της τεχνολογίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες και σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για άτομα με διαταραχές της σωματικής αντίληψης ή στην ανάπτυξη διαδραστικών ρούχων και φορητής τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άρωμα, για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων και να αναστραφούν τα αρνητικά συναισθήματα για την εικόνα του σώματος”.

 

Μυρωδιάεικόνα του σώματος