Ο FDA προειδοποιεί κατά της χρήσης έξυπνων ρολογιών για τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση έξυπνων ρολογιών και έξυπνων δακτυλίων που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς να τρυπούν το δέρμα.

Ο FDA σημειώνει ότι δεν έχει εγκρίνει κανένα έξυπνο ρολόι ή έξυπνο δαχτυλίδι που προορίζεται να μετρήσει μόνο του τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η χρήση αυτών των συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβείς μετρήσεις της γλυκόζης στο αίμα, γνωστές και ως σάκχαρο στο αίμα, και σε σφάλματα στη διαχείριση του διαβήτη που μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, προειδοποίησε η υπηρεσία.

«Εάν η ιατρική σας περίθαλψη εξαρτάται από ακριβείς μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με μια κατάλληλη συσκευή εγκεκριμένη από την FDA για τις ανάγκες σας», ανέφερε η FDA σε δήλωση. Αυτές οι μη εξουσιοδοτημένες συσκευές διαφέρουν από τις εφαρμογές smartwatch που εμφανίζουν δεδομένα από συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης εγκεκριμένες από την FDA που τρυπούν το δέρμα.

Ο FDA δεν κατονόμασε συγκεκριμένες μάρκες, αλλά είπε ότι οι πωλητές αυτών των μη εξουσιοδοτημένων έξυπνων ρολογιών και έξυπνων δαχτυλιδιών διαφημίζονται χρησιμοποιώντας «μη επεμβατικές τεχνικές» για τη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα χωρίς να απαιτούν από τους ανθρώπους να τρυπήσουν τα δάχτυλά τους ή να τρυπήσουν το δέρμα τους. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές δεν ελέγχουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ανέφερε η υπηρεσία, καλώντας τους καταναλωτές να αποφύγουν να τις αγοράσουν για αυτόν τον σκοπό.

Ο οργανισμός συμβούλεψε επίσης τους πάροχους υγειονομικής περίθαλψης να συζητήσουν τον κίνδυνο χρήσης μη εξουσιοδοτημένων συσκευών μέτρησης της γλυκόζης αίματος με τους ασθενείς τους και να τους βοηθήσουν να επιλέξουν μια κατάλληλη εξουσιοδοτημένη συσκευή για τις ανάγκες τους.

«Η υπηρεσία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές, οι διανομείς και οι πωλητές δεν εμπορεύονται παράνομα μη εξουσιοδοτημένα έξυπνα ρολόγια ή έξυπνα δαχτυλίδια που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», ανέφερε η FDA στη δήλωση.

Οι καταναλωτές μπορούν να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα ή προβλήματα με ανακριβή μέτρηση γλυκόζης αίματος από τη χρήση μη εξουσιοδοτημένων έξυπνων ρολογιών ή έξυπνων δακτυλίων μέσω της Φόρμας Εθελοντικής Αναφοράς του FDA MedWatch.

 

Πηγή

FDAέξυπνα ρολόγιασάκχαρο στο αίμαΥγεία