Ο φωτισμός στις συναυλίες τριπλασιάζει τις κρίσεις επιληψίας

Ο φωτισμός στις συναυλίες ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής μπορεί να τριπλασιάσει τις κρίσεις επιληψίας σε ευαίσθητα άτομα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open.

Ο λεγόμενος στροβοσκοπικός φωτισμός, μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και άτομα που δεν έχουν διαγνωσθεί με επιληψία.

Η μελέτη έγινε αφότου ένας 20χρονος, χωρίς ιστορικό επιληψίας, κατέρρευσε ξαφνικά σε μια συναυλία και είχε μια επιληπτική κρίση.

Η επιληψία είναι μια κατάσταση, που επηρεάζει τον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλοί τύποι και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Περίπου το 3% των ατόμων με επιληψία είναι φωτοευαίσθητο, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιληπτικές κρίσεις του προκαλούνται από αναλαμπές ή όταν τρεμοπαίζουν τα φώτα.

Οι αρμόδιες αρχές συνιστούν ο στροβοσκοπικός φωτισμός να διατηρείται στα τέσσερα hertz (τέσσερις αναλαμπές ανά δευτερόλεπτο) σε κλαμπ και σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως οι συναυλίες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα φεστιβάλ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, επειδή σε αυτά χρησιμοποιείται συχνά στροβοσκοπικός φωτισμός.

Εξέτασαν στοιχεία για ανθρώπους, που χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, μεταξύ των 400.000 επισκεπτών σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής στην Ολλανδία το 2015, με συναυλίες που γίνονταν μέρα-νύχτα για 28 ημέρες. Οι αριθμοί περιελάμβαναν 241.000 άτομα, που εκτέθηκαν σε στροβοσκοπικό φωτισμό.

Από αυτά, τριάντα άτομα είχαν επιληπτική κρίση, σε σύγκριση με εννέα που παρακολούθησαν τις συναυλίες με το φως της μέρας.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Newel Salet του ιατρικού κέντρου VU στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι κι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων.

Ωστόσο, πρόσθεσαν: «Ανεξάρτητα από το αν τα στροβοσκοπικά φώτα είναι αποκλειστικά υπεύθυνα ή αν η στέρηση του ύπνου ή / και η κατάχρηση ουσιών παίζουν, επίσης, κάποιον ρόλο, αυτό σημαίνει ότι τα μεγάλα φεστιβάλ ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλούν τουλάχιστον σε έναν αριθμό ατόμων επιληπτικές κρίσεις”.

Συμβουλεύουν οποιονδήποτε με φωτοευαίσθητη επιληψία είτε να αποφεύγει τέτοιες εκδηλώσεις, είτε να λαμβάνει προληπτικά μέτρα, όπως να κοιμάται αρκετά και να μην παίρνει ναρκωτικά, να μην στέκεται κοντά στη σκηνή και να φεύγει γρήγορα, εάν εμφανιστούν οποιεσδήποτε επιδράσεις “αύρας”.

 

 

επιληπτική κρίσηεπιληψίαστροβοσκοπικός φωτισμός