Ο καρκίνος μέσα στην επόμενη 10ετία θα είναι μια χρόνια ασθένεια

Η νέα μάχη ενάντια στον καρκίνο στοχεύει στη μακροπρόθεσμη επιβίωση των ασθενών, όχι στη θεραπεία.

Οι επιστήμονες στοχεύουν στο να εμποδίσουν τη μετάλλαξη των κυττάρων, ακόμη και σε προχωρημένες περιπτώσεις και στην επόμενη 10ετία ο καρκίνος να γίνει μια χρόνια, διαχειρίσιμη ασθένεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Workman, η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή στη μελέτη του καρκίνου είναι η συνεχιζόμενη αντίστασή του στα φάρμακα.

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων “κατά της εξέλιξης του καρκίνου”, που επιβραδύνει ή σταματά την εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε 10 χρόνια, λένε οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) στη Βρετανία.

Ελπίδες για το μέλλον

Θα στοχεύει ένα μόριο, που ονομάζεται APOBEC, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και θα μπορούσε να χορηγηθεί παράλληλα με άλλα φάρμακα, που “σκοτώνουν” τον καρκίνο.

“Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η πρώτη θεραπεία στον κόσμο που, αντί να ασχολείται με τις συνέπειες της εξέλιξης και της αντίστασης του καρκίνου, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει άμεσα την ικανότητα της νόσου να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται”, δήλωσε η Dr Olivia Rossanese του ICR.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη νόσο με ένα μείγμα ακτινοβολίας, χημειοθεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων, αλλά μετά θα παίρνουν τα νέα φάρμακα, που θα σταματούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των άρρωστων κυττάρων, που θα έχουν απομείνει.

Ο στόχος είναι να διατηρείται ο καρκίνος υπό έλεγχο για τόσο διάστημα, ώστε οι ασθενείς, τελικά, να πεθαίνουν από άλλα αίτια.

Πάνω από 300 επιστήμονες αναμένεται να συνεργαστούν για το ελπιδοφόρο project, βασιζόμενοι στο παράδειγμα του έιτζ, που τα φάρμακα δεν το θεραπεύουν, μεν, αλλά προσφέρουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
καρκίνοςχρόνια ασθένεια