Ο ναρκισσισμός πηγάζει από ανασφάλεια, όχι από αίσθηση μεγαλείου (έρευνα)

Ο ναρκισσισμός καθοδηγείται από την ανασφάλεια κι όχι από μια μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του που μπορεί να έχει, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές ψυχολογίας.  Η έρευνα, η οποία προσφέρει μια πιο λεπτομερή ανάλυση αυτού του φαινομένου, μπορεί επίσης να εξηγήσει τι παρακινεί τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι επικεντρωμένη στον εαυτό.

Για πολύ καιρό δεν ήτανε σαφές για ποιο λόγο οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν δυσάρεστες συμπεριφορές αυταρέσκειας, αφού αυτό κάνει τους άλλους να τους εκτιμούν λιγότερο. Όπως εξηγεί ο Pascal Wallisch, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το φαινόμενο έχει γίνει πιο εμφανές στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν υπερβολικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, αλλά είναι μάλλον ανασφαλείς, και με αυτό τον τρόπο διαχειρίζονται τις ανασφάλειές τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο ναρκισσισμός κατανοείται καλύτερα ως μια αντισταθμιστική προσαρμογή προκειμένου να καλυφθεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια που έχουν οι  ναρκισσιστές. Η συμπεριφορά τους αυτή, κάνει τους άλλους να τους συμπαθούν λιγότερο μακροπρόθεσμα, κάτι που ενισχύει τις ανασφάλειές τους και οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο αυτάρεσκων συμπεριφορών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ήταν σχεδόν 300, εκ των οποίων  το 60% ήταν γυναίκες και το 40% άντρες, με μέση ηλικία τα 20 έτη, οι οποίοι απάντησαν σε 151 ερωτήσεις μέσω υπολογιστή. Οι ερευνητές εξέτασαν  τη Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD), ως υπερβολική αγάπη για τον εαυτό και αποτελείται από δύο υποτύπους, που είναι γνωστοί ως μεγαλειώδης και ευάλωτος ναρκισσισμός. Μια συναφής πάθηση, η ψυχοπάθεια, χαρακτηρίζεται επίσης από μια μεγαλειώδη αίσθηση του εαυτού.

Οι ερευνητές με στόχο να βελτιώσουν την κατανόησή τους για το πώς σχετίζονται αυτές οι παθήσεις σχεδίασαν μία νέα κλίμακα, το PRISN (Performative Refinement to soothe Insecurities about SophisticatioN) που παρήγαγε έναν δείκτη που ονόμασαν FLEX (perFormative seLf-Elevation indeX). Αυτός ο δείκτης FLEX καταγράφει  την αυτοεικόνα που καθοδηγείται από ανασφάλεια και εκδηλώνεται ως διαχείριση των εντυπώσεων, οδηγώντας σε τάσεις  αυτο-ανύψωσης.

Η κλίμακα PRISN περιλαμβάνει μέτρα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διερεύνηση της κοινωνικής επιθυμητότητας («Με όποιον κι αν μιλάω, είμαι καλός ακροατής»), αυτοεκτίμηση («Γενικά, είμαι ικανοποιημένος με τον εαυτό μου») και ψυχοπάθεια («Τείνω να μην έχω τύψεις»).

Το FLEX φάνηκε να αποτελείται από τέσσερα στοιχεία:

  • διαχείριση εντυπώσεων («Είναι πιθανό να επιδειχθώ αν μου δοθεί η ευκαιρία»)
  • την ανάγκη για κοινωνική επικύρωση («Σημασία έχει ότι με βλέπουν σε σημαντικά γεγονότα»)
  • την υπερκτίμηση / ανύψωση του εαυτού μου («Έχω μοναδική γεύση») και
  • κοινωνική κυριαρχία («Μου αρέσει με να αναγνωρίζουν περισσότερο απ’ ότι τους τους άλλους ανθρώπους»).

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλή συσχέτιση του FLEX με τον ναρκισσισμό, αλλά όχι με την ψυχοπάθεια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι αυθεντικοί ναρκισσιστές είναι ανασφαλείς και περιγράφονται καλύτερα από τον τύπο του ευάλωτου ναρκισσισμού, ενώ ο μεγαλειώδης ναρκισσισμός μπορεί καλύτερα να γίνει κατανοητός ως έκφραση ψυχοπάθειας.

 

Πηγή: NYU.EDU

Ναρκισσισμός