Ο ΠΟΥ βραβεύει τις χώρες για την πρόοδο στην εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών για πρώτη φορά

Ο ΠΟΥ απένειμε τα πρώτα του πιστοποιητικά που επικυρώνουν την πρόοδο στην εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων trans λιπαρών οξέων σε πέντε χώρες. Η Δανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη έχουν αποδείξει ότι εφαρμόζουν μια πολιτική βέλτιστων πρακτικών για την εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων trans-λιπαρών οξέων (iTFA), υποστηριζόμενη από επαρκή συστήματα παρακολούθησης και επιβολής. Ο ΠΟΥ δημοσίευσε επίσης αποτελέσματα από τα πρώτα πέντε χρόνια της πρωτοβουλίας του REPLACE για την εξάλειψη του iTFA.

Ενώ ο φιλόδοξος στόχος που έθεσε ο ΠΟΥ το 2018 —να εξαλειφθεί πλήρως το iTFA από τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων έως το τέλος του 2023— δεν επιτεύχθηκε, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος προς αυτόν τον στόχο σε κάθε περιοχή του κόσμου. Μόνο το 2023, νέες πολιτικές βέλτιστων πρακτικών τέθηκαν σε ισχύ σε 7 χώρες (Αίγυπτος, Μεξικό, Μολδαβία, Νιγηρία, Βόρεια Μακεδονία, Φιλιππίνες και Ουκρανία).

Τα trans-λιπαρά οξέα (TFA) είναι ημιστερεά προς στερεά λίπη που εμφανίζονται σε δύο μορφές: βιομηχανικά παραγόμενα και φυσικά απαντώμενα. Η πρόσληψη TFA σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Τα TFA δεν έχουν γνωστά οφέλη για την υγεία και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε iTFA (π.χ. τηγανητά, κέικ και έτοιμα γεύματα) είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

Συνολικά 53 χώρες έχουν πλέον σε ισχύ πολιτικές βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση του iTFA στα τρόφιμα, βελτιώνοντας σημαντικά το περιβάλλον τροφίμων για 3,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ή το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε σύγκριση με 6% μόλις πριν από 5 χρόνια. Αυτές οι πολιτικές αναμένεται να σώσουν περίπου 183.000 ζωές ετησίως.

«Τα τρανς λιπαρά δεν έχουν κανένα γνωστό όφελος για την υγεία, αλλά τεράστιους κινδύνους για την υγεία», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τόσες πολλές χώρες έχουν θεσπίσει πολιτικές που απαγορεύουν ή περιορίζουν τα τρανς λιπαρά στα τρόφιμα. Αλλά η εισαγωγή μιας πολιτικής είναι ένα πράγμα. η εφαρμογή του είναι άλλο. Συγχαίρω τη Δανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σαουδική Αραβία και την Ταϊλάνδη, που πρωτοστατούν στον κόσμο στην παρακολούθηση και την επιβολή των πολιτικών τους για τα τρανς λιπαρά. Προτρέπουμε τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Η επιτάχυνση των προσπαθειών για την επίτευξη πολιτικών βέλτιστων πρακτικών σε μόλις 8 χώρες με τις υψηλότερες ανάγκες θα εξαλείψει το 90% του παγκόσμιου φόρτου iTFA, αντιπροσωπεύοντας μια μοναδική ευκαιρία να δούμε στη ζωή μας έναν κόσμο απαλλαγμένο από θανάτους που οφείλονται στο iTFA.

Το πρόγραμμα επικύρωσης του ΠΟΥ για την εξάλειψη του iTFA αναγνωρίζει εκείνες τις χώρες που ξεπέρασαν την εισαγωγή πολιτικών βέλτιστων πρακτικών διασφαλίζοντας αυστηρά συστήματα παρακολούθησης και επιβολής. Η παρακολούθηση και η επιβολή της συμμόρφωσης με τις πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση και τη διατήρηση των οφελών για την υγεία από την εξάλειψη του iTFA.

Οι βέλτιστες πρακτικές στις πολιτικές εξάλειψης του iTFA ακολουθούν τα κριτήρια του ΠΟΥ και περιορίζουν τη χρήση του iTFA σε όλες τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν δύο επιλογές πολιτικής βέλτιστης πρακτικής: 1) υποχρεωτικό εθνικό όριο των 2 γραμμαρίων iTFA ανά 100 γραμμάρια συνολικού λίπους σε όλα τα τρόφιμα. και 2) υποχρεωτική εθνική απαγόρευση της παραγωγής ή της χρήσης μερικώς υδρογονωμένων ελαίων (μιας κύριας πηγής τρανς λιπαρών) ως συστατικού σε όλα τα τρόφιμα. Για ορισμένες χώρες, ένα βέλτιστο πρόγραμμα θα εφαρμόσει και τις δύο πολιτικές, λόγω των πηγών τρανς λιπαρών.

«Η εξάλειψη του τρανς λίπους είναι οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά εφικτή και σώζει ζωές σχεδόν χωρίς κόστος για τις κυβερνήσεις ή τους καταναλωτές. Αυτή η επιβλαβής ένωση είναι περιττή και κανείς δεν τη χάνει όταν φύγει», δήλωσε ο Δρ Tom Frieden, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Resolve to Save Lives. “Κερδίζουμε τη μάχη ενάντια στα τρανς λιπαρά, αλλά χώρες χωρίς κανονισμούς κινδυνεύουν να γίνουν τόποι ντάμπινγκ για προϊόντα TFA. Οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία τροφίμων έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί.”

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει επίσης τους κατασκευαστές τροφίμων -τους παραγωγούς πρώτων υλών και τελικών προϊόντων διατροφής- να εξαλείψουν το iTFA από τα προϊόντα τους. Η βιομηχανία τροφίμων έχει σημειώσει καλή πρόοδο μέχρι στιγμής, όπως παρουσιάζεται σε έκθεση του ΠΟΥ του Νοεμβρίου 2023 .

Παρά τις πρόσφατες επιτυχίες στην εξάλειψη του iTFA από τα τρόφιμα παγκοσμίως, πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει απροστάτευτο από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του, θέτοντας έτσι σε δυνητικό κίνδυνο αυξανόμενης καρδιακής νόσου.

Ενώ οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν για την πλήρη εξάλειψη του iTFA, με βάση τα όσα έχουν επιτευχθεί τα 5 χρόνια από την παγκόσμια έκκληση για εξάλειψη, ο ΠΟΥ προτείνει έναν αναθεωρημένο νέο στόχο για εικονική εξάλειψη του iTFA παγκοσμίως έως το 2025. Ο στόχος περιλαμβάνει:

  • Οι πολιτικές εξάλειψης βέλτιστων πρακτικών εγκρίνονται σε χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 90% της συνολικής παγκόσμιας επιβάρυνσης iTFA.
  • Οι πολιτικές βέλτιστης πρακτικής υιοθετούνται σε χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 70% του συνολικού φόρτου εντός των περιφερειών.

Η εξάλειψη του iTFA είναι ένας ισχυρός τρόπος για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του υψηλού κόστους για τα άτομα και τις οικονομίες στην ιατρική περίθαλψη και την απώλεια παραγωγικότητας. Ο ΠΟΥ παραμένει προσηλωμένος στο να υποστηρίζει τις χώρες στις προσπάθειές τους και να γιορτάζει τα επιτεύγματά τους.

Ο επόμενος κύκλος αιτήσεων για το πρόγραμμα επικύρωσης κατάργησης iTFA θα ανοίξει τον Μάρτιο του 2024 και οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται σε συνεχή βάση.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείαςtrans λιπαράΠΟΥ