Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά σε δύο σοβαρούς προβληματισμούς, την ανοσία στον κοροναϊο, και τη σύντομη εξεύρεση εμβολίου

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας έκανε αναφορά σε δύο σοβαρά ζητήματα. Το ένα αφορά στο θέμα της ανοσίας και το δεύτερο στην εξεύρεση εμβολίου.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο σοβαρό προβληματισμό που απασχολεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και αφορά τους ανθρώπους που νόσησαν και κατά πόσο αυτοί θα μπορούν να έχουν μία ελευθερία κινήσεων στο εξής.

«Με δεδομένη τη «γνώση» και όχι τα σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι η ανοσία κρατάει τουλάχιστον για ένα έτος, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν, το πόσο ισχυρή είναι η ανοσία κάποιου που έχει περάσει τον κορονοϊό, μπορεί να μην είναι το ίδιο για κάποιον που έχει νοσήσει ελαφρά ή κάποιον που έχει νοσήσει χωρίς συμπτώματα». Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας είναι ότι δεν θέλουμε να υπάρξει μια ψευδής αίσθηση ασφάλειας.

Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια, είπε: «ελπίζουμε να έχουμε καλύτερα νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και για τους επόμενους για το εμβόλιο.

Περισσότερα από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης, αλλά μόνο ένα από αυτά τα εμβόλια είναι σε φάση 2, δηλαδή δίνεται σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών προκείμενου να εξεταστεί η ασφάλεια και η κατάλληλη δόση του».

Ο ίδιος τόνισε ότι είμαστε μακριά από το εμβόλιο και κυρίως τη μαζική παραγωγή και διάθεσή του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες, κατέληξε.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ανοσίαεμβόλιοΚοροναϊόςΣωτήρης Τσιόδρας