Οι 3 απλοί τρόποι να ρίξετε την υπέρταση

Κάνοντας απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να ρίξουμε την υπέρταση και να προλάβουμε σχεδόν 100 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ως το 2040, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Circulation, αυτό θα γίνει αν μειώσουμε το αλάτι, αν ξεφορτωθούμε τα τρανς λιπαρά και αν πάρουμε φάρμακα για την υπέρταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μείωση στην πρόσληψη του αλατιού κατά 30% είναι αρκετή, για να σώσει 40 εκατομμύρια ανθρώπους από το να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακές παθήσεις.

Παράλληλα η μείωση των τρανς λιπαρών (ένα πολύ επεξεργασμένο λίπος, που βρίσκεται στη μαργαρίνη, στα φυτικά λίπη, που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα fast food και στα επεξεργασμένα τρόφιμα) θα μπορούσε να σώσει άλλα 14,8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η υπέρταση στο στόχαστρο

Η αντιμετώπιση της υπέρτασης στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα προφυλάξει επιπλέον 39,4 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς – συνολικά 94,2 εκατομμύρια ζωές σώζονται μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Εμπειρογνώμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Harvard σκέφτονται ότι, αν γίνουν όλα αυτά, θα επιφέρουν τεράστιες βελτιώσεις στη δημόσια υγεία.

Ο αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας υγείας και επικεφαλής συγγραφέας Goodarz Danaei τόνισε: “Παρόλο που οι τρεις αυτές παρεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση, είναι τόσο εφικτές, όσο και προσιτές”.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από πολλές μελέτες και τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ένα πρώτο βήμα, λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να είναι η αύξηση στη χρήση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, πολλά από τα οποία είναι ασφαλή. Να σημειωθεί ότι από  το 2006 έως το 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων για την υπέρταση αυξήθηκε κατά 50%.

Περισσότεροι από τους μισούς από όλους τους θανάτους και τα δύο τρίτα των θανάτων πριν από την ηλικία των 70 ετών θα είναι μεταξύ ανδρών, οι οποίοι καταλήγουν συχνότερα από τις γυναίκες από μη μεταδοτικές ασθένειες.

Οι περιοχές, που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τις στοχοθετημένες παρεμβάσεις, περιλαμβάνουν την Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό και τη Νότια Ασία, καθώς και τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

 

 

υπέρτασηαλάτι