Χάπια αδυνατίσματος: Ποιοι χάνουν περισσότερα κιλά, οι άνδρες ή οι γυναίκες

Οι επικίνδυνα υπέρβαρες γυναίκες που πήραν φάρμακα για την απώλεια λίπους έτειναν να χάσουν περισσότερα από τους άνδρες σε δύο δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 13.000 συμμετέχοντες.

Αλλά οι άνδρες έχασαν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες κάνοντας δίαιτα σε 10 από τις 11 μελέτες που συγκρίνουν τα φύλα.

Η Δρ Samantha Hocking του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες χάνουν περισσότερο βάρος από τους άνδρες σε φαρμακολογικές παρεμβάσεις απώλειας βάρους.

Αυτό το εύρημα είναι αντίθετο με τα περισσότερα διατροφικά σχήματα όπου, εάν εντοπιστεί διαφορά φύλου, οι άνδρες τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος από τις γυναίκες».

Η Δρ Χόκινγκ είπε ότι η αυξημένη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τις γυναίκες είναι πιθανό να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο κινούνται μέσα στο σώμα.  Και πρόσθεσε: «Οι φυσιολογικές διακυμάνσεις μεταξύ των φύλων συχνά οδηγούν σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα απορροφώνται, χειρίζονται, διανέμονται και απεκκρίνονται μέσα στο σώμα».

Τα ευρήματα μπορεί να βελτιώσουν τις θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, η έρευνα ισχυρίστηκε ότι η ώρα της ημέρας που τρώει κάποιος, που συχνά πιστεύεται ότι επηρεάζει το βάρος, μπορεί στην πραγματικότητα να μην έχει καμία επίδραση.

Η έρευνα δείχνει ότι ο μεταβολισμός καίει τόσες θερμίδες το βράδυ όσο και το πρωί.

Αλλά η μελέτη τόνισε ένα πλεονέκτημα της κατανάλωσης περισσότερου φαγητού το πρωί – ότι είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογήσετε καθώς δεν είστε τόσο πεινασμένοι.

Οι δίαιτες 16 ανδρών και 14 γυναικών ελέγχονταν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν εάν το βάρος τους επηρεαζόταν από την ώρα της ημέρας που έτρωγαν τις περισσότερες θερμίδες.

Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε η ίδια υγιεινή διατροφή, αλλά οι μισοί αναγκάστηκαν να τρώνε τις περισσότερες θερμίδες το πρωί και οι άλλοι μισοί την ώρα του δείπνου.

Μετά από μια περίοδο δύο εβδομάδων άλλαξαν, έτσι οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους στο τέλος της ημέρας τώρα τις έτρωγαν το πρωί και το αντίστροφο.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι η ώρα της ημέρας που οι άνθρωποι έτρωγαν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους δεν είχε καμία επίδραση στο ποσό του βάρους που έχασαν.

Όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν την ίδια ποσότητα βάρους κατά τη διάρκεια καθεμίας από τις τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι έκαψαν την ίδια ποσότητα ενέργειας το πρωί όπως και το βράδυ.

Η καθηγήτρια Alexandra Johnstone, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι οι συμμετέχοντες «ένιωθαν ικανοποιημένοι όλη την υπόλοιπη ημέρα» όταν έτρωγαν μεγαλύτερο πρωινό και ότι οι ορέξεις τους ήταν «καλύτερα ελεγχόμενες».

παχυσαρκίανοσογόνος παχυσαρκίαπαχυσαρκία γυναίκεςπαχυσαρκία και άνδρεςθεραπεία παχυσαρκίας