Οι “επτά κανόνες” του Σωτήρη Τσιόδρα για να μείνει ο φονικός ιός μακριά μας

Απλούς κανόνες υγιεινής θα πρέπει αναγκαστικά να ακολουθούμε για το επόμενο διάστημα, τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής: “ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας“κι αυτό, όπως είπε “δηλώνει την ανάγκη μας όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί, δηλώνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν συμπεριφερθούμε σωστά. Είναι ακόμη πιο κρίσιμο αυτήν την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμη η πάλη μας με τον ιό”.

Οι επτά κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάμε σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα:

Πρώτον: να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν είναι δυνατόν. Να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε λέγεται περπάτημα κάποιας απόστασης, ή οδήγηση με κάποιο ιδιωτικό μέσο.

Δεύτερον: όταν πρέπει και είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ, να τηρούμε τους κανόνες. Δηλαδή τη χρήση μάσκας και την υγιεινή των χεριών. Αλλά η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται σωστά, καλύπτοντας και τη μύτη και το στόμα. Να πλένουμε τα χέρια μας όταν βγάλουμε ή πριν βάλουμε τη μάσκα. Να έχουμε πάντα ένα σακουλάκι για να βάζουμε τη μάσκα μέσα.

Τρίτον, χρειάζεται πολλή προσοχή στην υγιεινή των χεριών μας. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα. Δεν χρειάζονται χειραψίες και φυσικά ούτε αγκαλιές.

Τέταρτον, οτιδήποτε ακουμπούμε, για παράδειγμα πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές, είναι δυνητικά μολυσμένα με τον ιό. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό και φυσικά πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Πέμπτον, καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω όχι για τις δουλειές μας, που τηρούμε τις οδηγίες έτσι κι αλλιώς, αλλά για να χαλαρώσουμε, να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Πολλές μελέτες δείχνουν αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, ακόμη κι ανοικτούς.

Έκτον, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε αυτό τον καιρό τις επαφές με πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε ένα στενό, δικό μας σε εισαγωγικά κύκλο επαφών. Να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Έβδομον, η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του ιού, ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωσή μας, η επικοινωνία με τον γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΚοροναϊόςΣωτήρης Τσιόδραςεπτά κανόνες