Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού

Μια μεγάλη, προοπτική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς τη χρόνια φλεγμονώδη πάθηση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Stroke , το περιοδικό του American Stroke Association, τμήμα της American Heart Association.

Η ενδομητρίωση (μη φυσιολογική ανάπτυξη ιστού που μοιάζει με το ενδομήτριο έξω από τη μήτρα) εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή , υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη .

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε η Stacey A. Missmer, Sc.D., ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής βιολογίας στο Michigan State University College of Human. Ιατρική στο Γκραντ Ράπιντς, Μίσιγκαν. «Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν την υγεία ολόκληρης της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και άλλων νέων παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού, όχι μόνο των συμπτωμάτων που σχετίζονται ειδικά με την ενδομητρίωση, όπως πυελικός πόνος ή στειρότητα».

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές  εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και ανάπτυξης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (που προκαλείται από θρόμβους αίματος παρεμπόδιση της ροής του αίματος) ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (που προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο),  112.056 γυναίκών.  Ενδομητρίωση αναφέρθηκε σε 5.244 γυναίκες και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες (93%), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση, ήταν λευκές γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέγονταν κάθε δύο χρόνια για πολλούς πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες ή παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης αλκοόλ, του τρέχοντος δείκτη μάζας σώματος, του εμμηνορροϊκού κύκλου στην εφηβεία, της τρέχουσας από του στόματος αντισυλληπτικού και της έκθεσης σε ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση, ιστορικό καπνίσματος, διατροφή, σωματική δραστηριότητα, χρήση ασπιρίνης, φυλή /εθνικότητα και εισόδημα. Επιπλέον, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και κινδύνου εγκεφαλικού θα μπορούσε να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες που μεσολαβούν, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας), η ωοθηκεκτομή (αφαίρεση των ωοθηκών) και η μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια των 28 ετών παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των επιβεβαιώσεων του ιατρικού φακέλου, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν 893 εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Οι γυναίκες με ενδομητρίωση (5.244) είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με εκείνες χωρίς την πάθηση (106.812).
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό του κινδύνου εγκεφαλικού που σχετίζεται με την ενδομητρίωση συνδέθηκε με υστερεκτομή ή/και ωοθηκεκτομή (39%) και μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία (16%).
  • Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου σε πολλούς παράγοντες – όπως η ηλικία, το ιστορικό υπογονιμότητας, ο δείκτης μάζας σώματος ή η κατάσταση της εμμηνόπαυσης.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υστερεκτομή και/ή η ωοθηκεκτομή είναι η καλύτερη επιλογή για μια γυναίκα, ωστόσο, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι οι ασθενείς γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με αυτές τις διαδικασίες», είπε η Missmer. «Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η υστερεκτομή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ακόμη και αν δεν υπάρχει ιστορικό ενδομητρίωσης».

«Αυτά τα αποτελέσματα δεν δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση θα πάθουν εγκεφαλικό. Αντίθετα, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μόνο μια συσχέτιση μέτριου σχετικού κινδύνου. Ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού στις γυναίκες είναι χαμηλός», είπε η Missmer. «Οι γυναίκες με ενδομητρίωση θα πρέπει να δίνουν προσοχή σε ολόκληρο το σώμα τους και να συζητούν πρόσθετους κινδύνους και προληπτικές επιλογές με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης τους».

 

ενδομητρίωσηfront-stories