Οι γυναίκες με σωματότυπο σε σχήμα “μήλου” έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από ορισμένες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη

Μια οκταετής ανάλυση 400.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλό λίπος στην κοιλιά διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο της μήτρας. Το σπλαχνικό λίπος αυξάνει επίσης τις πιθανότητες της νόσου 

Οι γυναίκες που έχουν σχήμα μήλου διατρέχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου , σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 400.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας του σπλαχνικού λίπους γύρω από τη μέση τους.

Σε διάστημα οκτώ ετών οι γυναίκες στην κατηγορία με υψηλό λίπος στην κοιλιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο της μήτρας.

Τα ευρήματα, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δείχνουν επίσης ότι το σπλαχνικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της χοληδόχου κύστης κατά 83%, του καρκίνου των νεφρών κατά 39%, του καρκίνου του ήπατος κατά 25%, του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 14% και του καρκίνου του μαστού κατά 11%.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Ο συγγραφέας Δρ Carlos Ceris αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι αυτός ο συγκεκριμένος τύπος λίπους που τείνεις να βάλεις γύρω από την κοιλιά σου είναι ιδιαίτερα κακός. Είναι το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα εσωτερικά σας όργανα. Αυτό σημαίνει ότι τους ασκεί περισσότερο καταπονητικό αποτέλεσμα.

«Αυτό το λίπος δημιουργεί δείκτες φλεγμονής και αυτή η φλεγμονή συμβάλλει στην πρόκληση καρκίνου μακροπρόθεσμα.

 

Ο Tam Fry, πρόεδρος του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, είπε: «Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Το λιπώδες λίπος – το λίπος που προκαλεί το στομάχι σας να προεξέχει – μπορεί να σας προκαλέσει καρκίνο σε οποιοδήποτε επίπεδο.

«Από την ηλικία που ένα παιδί μπορεί να το καταλάβει σωστά αυτό, το μήνυμα πρέπει να περνάει στο σπίτι. Ο καρκίνος μπορεί να σε σκοτώσει και πάρα πολλοί πεθαίνουν από αυτόν πολύ νέοι».

Ο καθηγητής Tom Sanders, του King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου (της μήτρας) αυξάνεται με την παχυσαρκία και ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο. Το σωματικό λίπος μπορεί να αυξήσει την έκθεση των ιστών στα οιστρογόνα».

Ο δείκτης σπλαχνικού λίπους (VAI) περιλαμβάνει την περίμετρο βάρους, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μια δοκιμή για τα τριγλυκερίδια και μια δοκιμή για τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL).

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους στην κυκλοφορία του αίματός σας. Εάν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε, οι επιπλέον θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια. Αυτά τα τριγλυκερίδια αποθηκεύονται στα λιποκύτταρά σας για μελλοντική χρήση.

Η HDL, ή η «καλή» χοληστερόλη, απορροφά τη χοληστερόλη και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ. Το συκώτι στη συνέχεια το ξεπλένει από το σώμα.

Τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

«Αυτά τα μέτρα, εκτός από την περίμετρο της μέσης, λαμβάνονται συστηματικά στην κλινική πράξη», πρόσθεσε ο Δρ Ceris.

«Πρέπει να διερευνήσουμε εάν η προσθήκη VAI σε εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου βάσει πληθυσμού θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε άτομα υψηλού κινδύνου να αναπτύξουν καρκίνο σε πολύ πρώιμο στάδιο».

“Η παχυσαρκία προκαλεί 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, μετά το κάπνισμα”. (Karis Betts, διευθυντής στο Cancer Research UK)

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποκαλυφθεί ακριβώς πώς η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνο, που περιλαμβάνει το πού αποθηκεύουμε λίπος στο σώμα μας.

«Ένας τομέας έρευνας εξετάζει εάν το λίπος γύρω από τα όργανα, γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από το λίπος κάτω από το δέρμα.

«Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και μπορείτε να στοιβάζετε τις πιθανότητες υπέρ σας με υγιεινές συνήθειες όπως η ισορροπημένη διατροφή και η διατήρηση της δραστηριότητας».

 

 

Πηγή: Mirror

 

νοσογόνος παχυσαρκία