Οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά με ανοιχτόχρωμα χρώματα – Δείτε γιατί

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με έντονα χρώματα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ζήσουν μια πιο υγιεινή ζωή, καθώς και να αποτρέψουν την οπτική και γνωστική απώλεια, λέει μια νέα μελέτη.

Ίσως γνωρίζετε το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες. Γνωρίζετε όμως ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά ασθένειας από τους άνδρες; Κυρίες, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για ασθένειες που είναι εξουθενωτικές από τους άνδρες. Μην στεναχωριέστε, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο βελτιώνοντας τη διατροφή σας, ιδίως τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως προτείνει μια νέα μελέτη.

Οι συγγραφείς από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια συνέστησαν στις γυναίκες να τρώνε φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως γιαμ, λάχανο, σπανάκι, καρπούζι, πιπεριές, ντομάτες, πορτοκάλια και καρότα. Αυτά τα φωτεινά χρώματα φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την πρόληψη της απώλειας οπτικής και γνωστικής ικανότητας, είπαν.

Λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Ο Billy R. Hammond, συν-συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες που τείνουν να τους σκοτώσουν, αλλά οι γυναίκες εμφανίζουν τέτοιες ασθένειες λιγότερο συχνά ή αργότερα στη ζωή τους.

Ωστόσο, οι γυναίκες εμφανίζουν ασθένειες που είναι εξουθενωτικές, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η άνοια, σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες ευθύνονται για τα δύο τρίτα των συνολικών περιπτώσεων εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και άνοιας στον κόσμο, είπε.

Οι γυναίκες ευθύνονται επίσης για σχεδόν το 80 τοις εκατό όλων των αυτοάνοσων νοσημάτων μαζί. Καθώς αυτή η ευπάθεια συνδέεται άμεσα με τη βιολογία, ο Hammond τόνισε ότι οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον προληπτική φροντίδα.

Τι κάνει τις γυναίκες επιρρεπείς σε εκφυλιστικά προβλήματα;

Το πώς οι γυναίκες αποθηκεύουν βιταμίνες και μέταλλα στο σώμα τους είναι εν μέρει υπεύθυνο για αυτή την ευπάθεια, είπαν οι ερευνητές.

Πώς βοηθάει τις γυναίκες η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών με έντονα χρώματα;

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή δρα ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, είπαν οι ερευνητές. Ειδικά δύο καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που βρίσκονται σε συγκεκριμένους ιστούς του ματιού και του εγκεφάλου, είναι γνωστό ότι μειώνουν τον εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο Hammond είπε ότι οι απαιτήσεις αυτών των καροτενοειδών είναι πολύ υψηλότερες για τις γυναίκες.

Μπορείτε επίσης να λάβετε καροτενοειδή μέσω συμπληρωμάτων, αλλά  είναι σίγουρα καλύτερο να τα πάρετε μέσω της τροφής.