Οι καλύτερες μορφές άσκησης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Η άσκηση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να βελτιώσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε το άγχος. Όταν ασκείστε, το σώμα σας συχνά νιώθει πιο χαλαρό και ήρεμο, αλλά υπάρχουν και ψυχικά οφέλη.  

Πώς η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση

Όταν κάνετε άσκηση υψηλής έντασης, το σώμα και ο εγκέφαλός σας παράγουν ορμόνες και νευροδιαβιβαστές που έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας , τη μνήμη, τα επίπεδα ενέργειας και την αίσθηση της ευεξίας σας.  Μετά από μια καλή προπόνηση, οι μύες σας είναι κουρασμένοι, αλλά νιώθετε πιο χαλαροί. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε μια αίσθηση ολοκλήρωσης, η οποία ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και βελτιώνει την αίσθηση της ευεξίας σας. Χάρη στην προπόνησή σας, η ένταση και το άγχος στους μυς και το μυαλό σας μειώνονται.

Άσκηση και συναισθήματα

Αν και η άσκηση δεν είναι, από μόνη της, θεραπεία για την κλινική κατάθλιψη , μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μία μόνο περίοδος άσκησης έχει ως αποτέλεσμα θετικές αλλαγές και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Μια ανασκόπηση του 2017 σχετικά με τις επιπτώσεις της άσκησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Plasticity , διαπίστωσε ότι μετά την άσκηση, οι άνθρωποι ανέφεραν καλύτερη διάθεση με μείωση της έντασης, της κατάθλιψης και του θυμού.    Στην πραγματικότητα, για άτομα με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη, 30 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορεί να είναι αποτελεσματικά για τη βελτίωση της διάθεσης.  

Τύποι ασκήσεων για τη βελτίωση της διάθεσης

Όταν πρόκειται για άσκηση, είναι σημαντικό να επιλέξετε κάτι που σας αρέσει. Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι εξαιρετική, αλλά αν μισείτε το κολύμπι ή το τρέξιμο, δεν θα κολλήσετε σε αυτό. Και όταν μια δραστηριότητα είναι πιο ευχάριστη, οι πιθανότητες είναι καλύτερες για μακροπρόθεσμη συμμόρφωση.

Για τη ρουτίνα άσκησής σας, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν συνδυασμό μοναχικών δραστηριοτήτων όπως περπάτημα, κολύμπι ή κηπουρική, σε συνδυασμό με ορισμένες ομαδικές δραστηριότητες όπως υψηλής έντασης διαλειμματικά προπονητικά μαθήματα ή περιοδικές ομαδικές πεζοπορίες ή βόλτες με ποδήλατο. Εκτός από τα σωματικά οφέλη και τα οφέλη από τις ενδορφίνες της άσκησης, ένα άλλο πιθανό όφελος της άσκησης είναι η ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία μπορεί συχνά να τονώσει τη διάθεσή σας εξίσου.

Ο καλύτερος τύπος άσκησης για τη βελτίωση της διάθεσής σας είναι συχνά ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων που απολαμβάνετε και έχετε κίνητρο για να συνεχίσετε μακροπρόθεσμα.

Για οφέλη που ανεβάζουν τη διάθεση, δοκιμάστε οποιαδήποτε ή όλες από τις παρακάτω δραστηριότητες. Μερικοί άνθρωποι βαριούνται την ίδια άσκηση μέρα με τη μέρα. άλλοι απολαμβάνουν τη ρουτίνα. Σκεφτείτε να διατηρήσετε τις ασκήσεις που αγαπάτε ως προπονήσεις άγκυρας και, στη συνέχεια, να εναλλάσσεστε περιοδικά σε άλλες δραστηριότητες καθώς αλλάζει η διάθεσή σας, το πρόγραμμα ή ο καιρός σας. Γ 

  • Καρδιαγγειακές και Αερόβιες ΑσκήσειςΕίναι εξαιρετικές για τη δημιουργία της έντασης που απαιτείται για την απελευθέρωση ενδορφινών που ανεβάζουν τη διάθεση στο σώμα σας. Οι αερόβιες ασκήσεις είναι αυτές που ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό, όπως το τζόκινγκ, το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα ή η χρήση ελλειπτικού προπονητή. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό κάνοντας δραστηριότητες όπως η κηπουρική και ο χορός—και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την κατάθλιψη και το άγχος.
  • ΓιόγκαΕίναι ένα σύστημα ολιστικής υγείας και πνευματικής ανάπτυξης που επικεντρώνεται στον διαλογισμό, στις ασκήσεις αναπνοής και στις σωματικές στάσεις. Μπορεί να σας διδάξει πώς να χαλαρώνετε, να απελευθερώνετε την ένταση, να τεντώνετε σφιγμένους μύες και ακόμη και να ενισχύετε τους αδύναμους. Κάνοντας γιόγκα τακτικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση των συναισθημάτων ευεξίας.
  • Tai Chi: Μια παραδοσιακή κινεζική άσκηση που εφαρμόζεται παγκοσμίως, το Τάι Τσι μπορεί να ωφελήσει άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς και αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών που νιώθουν καλά.

 

κατάθλιψηΑσκήσειςκαλή διάθεσηάσκηση και κατάθλιψηάσκηση για καλή διάθεση