Οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικός ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας

Οι άνθρωποι είμαστε πολύ κοινωνικά πλάσματα – και το να ξοδεύουμε χρόνο με άλλους έχει θετικά αποτελέσματα. Αλλά το να περνάμε και λίγο χρόνο μόνοι μας, μπορεί ακόμα και να φέρει θετικό αποτέλεσμα για την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Ο ατομικός χρόνος χωρίς τον σύντροφό μας, τους φίλους ή τα παιδιά μας, μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από τις κοινωνικές πιέσεις και να αξιοποιήσουμε τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας.

Τα οφέλη του μοναχικού χρόνου 

Μπορεί να αισθάνεστε λίγο περίεργα με το να είστε μόνοι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό ανοίγει τον δρόμο για αυτο-εξερεύνηση και ανακάλυψη . Χωρίς την (μερικές φορές θορυβώδη) επιρροή των άλλων , μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τα πράγματα που σας φέρνουν χαρά.

Επίσης, το να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί δημιουργεί επίσης δημιουργικότητα. Τέλος, όταν ξοδεύουμε μόνο χρόνο, βοηθά στην επαναφόρτιση της “κοινωνικής μας μπαταρίας”, επιτρέποντάς μας να είμαστε πιο παρόντες και αφοσιωμένοι όταν είμαστε κοντά σε άλλους.

“Καθώς βελτιώνεστε στο να ευχαριστιέστε την παρέα του εαυτού σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αυτές οι μοναχικές στιγμές μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε ανανεωμένοι και εμπνευσμένοι όταν επιστρέψετε στον κοινωνικό σας κύκλο”, αναφέρει η Kendra Cherry, ΜS.

Σημάδια που θα μπορούσαν να σημαίνουν οτι χρειάζεστε χρόνο με τον εαυτό σας: 

Προσέξτε για βασικά σημάδια κοινωνικής εξουθένωσης, που υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να έχετε καθυστερήσει να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας.  Αυτά περιλαμβάνουν συναισθήματα εξάντλησης,  υπερδιέργερσης, αδυναμία συγκέντρωσης, χαμηλή επιθυμία για παρέα με άλλους, αίσθημα ανησυχίας για τις κοινωνικές εκδηλώσεις που διαφορετικά θα απολαμβάνατε. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο μόνο χρόνο από άλλους, οπότε μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Μερικές ιδέες για “σόλο” χρόνο:  

  • Περπατήστε και απολαύσετε την ανατολή ή τη δύση του ήλιου.
  • Επισκεφθείτε μία έκθεση ζωγραφικής,  ένα μουσείο ή ένα αρχαιολογικό χώρο.
  • Σταματήστε σε ένα αγαπημένο σας καφέ και απολαύστε ένα ρόφημα ή ένα ποτό παρέα με το βιβλίο σας.
  • Πηγαίνετε σε μία όμορφη παραλία παρέα με το βιβλίο ή τα ακουστικά σας για να απολαύσετε μουσική.
  • Βάλτε μουσική στο σπίτι και χορέψτε.
  • Περπατήστε στο βουνό, κατασκηνώστε και απολαύστε τη φύση.
  • Πηγαίνετε για ψάρεμα.
  • Απολαύστε την ελευθερία να είστε σε θέση να πάτε να κάνετε, να δείτε και να απολαύσετε όταν και όπως θέλετε, γιατί θα είναι η δική σας ώρα.
αυτοεκτίμηση