Οι νεκροί από τη γρίπη έφθασαν τους 56

Η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας παραμένει σε αυξημένα επίπεδα.

Ειδικότερα, την εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα Νοσοκομεία. Δεκαοκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη και από τις σοβαρές επιπλοκές της την περασμένη εβδομάδα.

Από αυτά, τα 149 (37,2%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Ο υπότυπος Α (Η1Ν1) είναι και πάλι ο επικρατέστερος, καθώς ανιχνεύθηκε στα 101 δείγματα (84,9%), ενώ ο υποτύπος Α (Η3Ν2) σε 18 (15,1%).

Από όλα τα κρούσματα εμβολιασμένα ήταν μόλις τα 29 (ποσοστό 13%).

Ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

– Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

– Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Να σημειωθεί ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα 61 άνθρωποι εισήχθησαν στην Εντατική, λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, ενώ επτά από τα θύματα (από το σύνολο των 56) υπέκυψαν νοσηλευόμενα σε απλούς θαλάμους, περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.