Γιατί οι ψηλότερες γυναίκες ζουν περισσότερο

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ύψος και το βάρος σχετίζονται περισσότερο με το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα.

Επιπλέον άσκηση διάρκειας μιας ώρας κάθε μέρα αυξάνει περισσότερο τις πιθανότητες μιας γυναίκας από ό,τι ενός άνδρα να φθάσει σε βαθιά γηρατειά.

Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λόιντς Μπραντς του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, ανέλυσαν στοιχεία για 7.807 γυναίκες και άνδρες ηλικίας από 68 έως 70 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν μέχρι την ηλικία των 90 ετών, κάτι που συνέβη σε 944 γυναίκες (το 34,4% των γυναικών) και σε 433 άνδρες (το 16,7% των ανδρών).

Οι άνδρες, που έκαναν άσκηση ή άλλη σωματική δραστηριότητα (δουλειές σπιτιού, κηπουρική, ποδήλατο, σπορ κ.ά.), για τουλάχιστον 90 λεπτά καθημερινά, ήταν 39% πιο πιθανό να φθάσουν τα 90, σε σχέση με όσους άνδρες ήταν σωματικά δραστήριοι για λιγότερα από 30 λεπτά τη μέρα.

Κάθε 30 πρόσθετα λεπτά καθημερινής κινητικότητας και σωματικής δραστηριότητας σχετιζόταν κατά μέσο όρο με αύξηση κατά 5% της πιθανότητας να φθάσει ένας άνδρας στα 90.

  • Όμως δεν ίσχυε ακριβώς το ίδιο για τις γυναίκες. Όσες ήταν σωματικά δραστήριες 30 έως 60 λεπτά τη μέρα, είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν τα 90, σε σχέση με εκείνες που ασκούνταν λιγότερα από 30 λεπτά. Όμως φαίνεται να υπάρχει ένα «πλαφόν» για τις γυναίκες: Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν 90άρες, είχαν όσες ασκούνταν περίπου 60 λεπτά τη μέρα και όχι περισσότερο.

Διαβάστε επίσης