Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία μας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η πρόσθετη ζάχαρη που καταναλώνουμε, πλην των φυσικών σακχάρων που περιέχουν οι τροφές, να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Δεδομένου ότι ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη παρέχει περίπου 20 θερμίδες, η μετρημένη κατανάλωσή της (π.χ. ένα-δύο καφέδες την ημέρα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή ένα-δύο γλυκά την εβδομάδα) στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, δεν αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας, εφόσον υπάρχει και κάποιας μορφής συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Η ζάχαρη αυξάνει τις θερμίδες που προσλαμβάνει κανείς και επομένως μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και παχυσαρκία, που με τη σειρά της ενοχοποιείται για αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων συσχετίζεται με αύξηση των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη είναι η πρόσθετη ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία μας.

Δείτε τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης:

  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα
  • Διαταραχή επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυξημένο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν
  • Τερηδόνα
  • Έμμεση (λόγω παχυσαρκίας και αρνητικής επίδρασης στον γλυκαιμικό έλεγχο) αύξηση του κινδύνου καρκίνου
  • Αύξηση του κινδύνου άνοιας

Την επόμενη φορά που θα βάλετε περισσότερη ζάχαρη στον καφέ σας ή θα φάτε ένα γλυκό, σκεφτείτε τα παραπάνω. Και εδώ όπως αντιλαμβάνεστε ισχύει το γνωστό παν μέτρον άριστον.

 

Πηγή: WebMD

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
κίνδυνοςζάχαρηυγείας