Όταν η δουλειά σας βλάπτει την ψυχική σας υγεία

Όταν η δουλειά σας βλάπτει την ψυχική σας υγεία

Ανεξάρτητα από τον τύπο εργασίας που κάνετε, η εργασία σας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία και το αντίστροφο.  Μια έρευνα με περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ που διεξήχθηση πέρυσι από την ομάδα Mental Health America διαπίστωσε ότι το 83% των ερωτηθέντων αισθάνθηκε συναισθηματικά στραγγισμένο από την εργασία και 71% συμφώνησαν απόλυτα ότι ο χώρος εργασίας επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

 Αξιολογήστε τα συναισθήματά σας 

«Eάν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι χάνετε το ενδιαφέρον για τη δουλειά σας ή την παραγωγικότητά σας πέφτει , είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά»,δηλωνει η Δρ Jessi Gold, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο St. Louis.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι φοβάστε να ξεκινήσετε τη δουλειά κάθε μέρα ή ότι αισθάνεστε τόσο ανήσυχοι και  έχετε πρόβλημα να σκεφτείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε. Ίσως τα email σας συσσωρεύονται και δεν επικοινωνείτε με τους ανθρώπους όσο θα κάνατε συνήθως.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι ότι η εργασία επηρεάζει την ψυχική σας υγεία είναι εάν η εργασία σας επηρεάζει στη διάθεση μέχρι το σημείο που  να μπορεί να βλάψει και τις προσωπικές σας σχέσεις.  Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι κάνετε περισσότερους καυγάδες με τον σύντροφό σας ή αποφεύγετε κοινωνικές δραστηριότητες με τρόπους που συνήθως δεν θα το κάνατε.

Σκεφτείτε τι μπορεί να προκαλεί αυτά τα συναισθήματα. Υπάρχει μια πτυχή των εργασιακών σας ευθυνών που προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος της δυσφορίας σας; Έχετε ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας όπως η κατάθλιψη που δεν έχει αντιμετωπιστεί; Είναι κάποιος συνδυασμός των δύο;

Ζητήστε υποστήριξη 

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, αναζητήστε έναν αξιόπιστο φίλο, μέντορα, συνάδελφο ή έναν θεραπευτή δηλώνει ο Inger Burnett-Zeigler, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικών και επιστημονικών συμπεριφορών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου Feinberg.   Αναζητήστε ένα «μέρος» όπου θα μπορείτε να είστε ο αυθεντικός εαυτός σας χωρίς φόβο κρίσης ή αρνητικές επιπτώσεις.

Πολλοί εργοδότες προσφέρουν επίσης προγράμματα ψυχικής υποστήριξης για εργαζόμενους. Βέβαια, παρά το ότι αυτές οι υπηρεσίες θεωρούνται εμπιστευτικές, αλλά παρόλα αυτά, συχνά οι  υπάλληλοι μπορεί να αισθάνονται άβολα κατά τη χρήση τους.

Βάλτε όρια

Μόλις βρείτε ένα υποστηρικτικό άτομο για να σας ακούσει, μαζί μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της επαγγελματικής σας ζωής και της συναισθηματικής ευεξίας.

Σκεφτείτε τι χρειάζεστε περισσότερο: μια άδεια; Ευελιξία στο πρόγραμμα εργασίας; Πρέπει να ορίσετε όρια από το πολύ απλό όπως το κάθε πότε θα απαντάτε σε μηνύματα εργασίας γιατί και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο, μέχρι την ουσία της δουλειάς σας, τον φόρτο, το ωράριο, την εξέλιξη και ό,τι σας απασχολεί.    Η δημιουργία υγιών ορίων εργασίας είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρουν οι ειδικοί.

 

 

Press Room με πληροφορίες από ΝΥ Τimes