Ουρολοίμωξη: η συχνότητα και οι διαφορές ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες

Η ουρολοίμωξη είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση που συμβαίνει πολύ συχνά σε γυναίκες και άνδρες. Με βασικά της συμπτώματα την επώδυνη συχνουρία με τσούξιμο ή κάψιμο στην περιοχή και πολύ συχνά με πυρετό ή δέκατα, αντιμετωπίζεται με αντιβίωση στο σπίτι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπου το μικρόβιο είναι δύσκολο, χρειάζεται ακόμη και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Για ποιους όμως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ουρολοίμωξη; Για τις γυναίκες ή για τους άνδρες; Ποιες είναι οι διαφορές και πώς το αντιμετωπίζει ο καθένας;
 
Τι είναι η ουρολοίμωξη; 
 
Η ουρολοίμωξη ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι μια λοίμωξη στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και την ουρήθρα. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μια ουρολοίμωξη αφού η ουρήθρα τους είναι πιο εκτεθειμένη σε μικρόβια λόγω της ανατομίας της περιοχής σε σύγκριση με τους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, παρότι για τους άνδρες είναι πιο δύσκολο να εμφανίσουν ουρολοίμωξη, αυτή σχετίζεται με πιο περίπλοκες καταστάσεις όπως είναι μια υπερπλασία του προστάτη, πέτρες ή άμμος στα νεφρά και άλλες καταστάσεις. 
 
Τι μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη και ποια είναι τα συμπτώματα;
 
Το πιο κοινό βακτήριο είναι η Εσερίχια Κόλι, ωστόσο πολλά ακόμη βακτήρια από το έντερο και τη κύστη μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι: κάψιμο κατά την ούρηση, η αίσθηση ότι το άτομο θέλει επειγόντως να ουρήσει παρότι η ποσότητα μπορεί να είναι μόλις μερικές σταγόνες, ούρα με ασυνήθιστο χρώμα πχ θολά ή σκουρόχρωμα και με περίεργη οσμή, πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, πυρετός ή δέκατα. 
 
Πώς μπορεί να αποτρέψει κανείς την ουρολοίμωξη; 
 
Κάποιες γενικές αλλά χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή ουρολοίμωξης είναι η καλή υγιεινή της περιοχής. Για παράδειγμα οι γυναίκες καλό είναι να αποφεύγουν το σκούπισμα από πίσω προς τα μπρος αφού με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται βακτήρια απευθείας στην ουρήθρα. Ακόμη, συνιστάται η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αφού έτσι αποβάλλονται βακτήρια που πιθανόν να μεταδόθηκαν κατά τη σεξουαλική πράξη. Απαραίτητο είναι και να μην κρατούν ούρα για πολλή ώρα στην κύστη, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια παραμένουν. Συνεπώς, όταν κάποιος νιώσει την ανάγκη να ουρήσει, πρέπει να το κάνει εκείνη τη στιγμή. Σαφέστατα, το πολύ νερό βοηθάει στην πρόληψη της ουρολοίμωξης αφού ξεπλένει τα νεφρά και βοηθά να αποβληθούν τα βακτήρια ενώ αποτρέπει και τον σχηματισμό πέτρας. 
ουροποιητικό σύστημαουρολοίμωξη