Παχυσαρκία: Υποτιμημένος ο ρόλος της στον καρκίνο

Ότι τα παραπανίσια κιλά σχετίζονται με τον καρκίνο είναι γνωστό. Όμως τα κακά νέα είναι ότι η αναλογία καρκίνων και παραπανίσιων κιλών είναι ακόμη μεγαλύτερη, από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Ειδικότερα φαίνεται ότι η επίδραση της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι τουλάχιστον διπλάσιος, σύμφωνα με νέα ευρήματα μιας διεθνούς ερευνητικής ομάδας, που περιελάμβανε ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Bristol.

Τα ανησυχητικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Epidemiology και επικεφαλής της μελέτης ήταν επιστήμονες από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).

Διεξήγαγαν γενετικές αναλύσεις σε οκτώ τύπους καρκίνου, που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Το παραπανίσιο λίπος στο σώμα αναγνωρίζεται, ήδη, ως σημαντική αιτία καρκίνου και εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 6% όλων των μορφών καρκίνου στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της νέας ανάλυσης, η αναλογία των καρκίνων, που οφείλονται στο υπερβολικό σωματικό βάρος και στην παχυσαρκία, είναι στην πραγματικότητα σημαντικά μεγαλύτερη.

Ο Richard Martin, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Brisrtol, δήλωσε: “Η σημασία αυτών των αναλύσεων έγκειται στο ότι δείχνουν ότι ο ρόλος του υπερβολικού σωματικού βάρους στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είχε υποτιμηθεί στο παρελθόν και ότι η παχυσαρκία διαδραματίζει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη νόσο, από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως”.

 

παχυσαρκία