Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο

  • Από το 2012, η 21η Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.

  • Η νόσος Αλτσχάιμερ,  αποτελεί μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια.
  • Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του  60% με 70%  των περιπτώσεων άνοιας.
  • Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια πρώιμα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν και από την ηλικία των 30 ετών.

Αρχικά περιγράφηκε από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 (εξ ού και το όνομα). Το πιο κοινό πρόωρο σύμπτωμα της νόσου είναι η δυσκολία στην ανάκληση πρόσφατων συμβάντων (απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης).

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη νόσο:

Νέα διεθνής μελέτη, έδειξε πως οι άνθρωποι που συστηματικά ρέπουν στον αρνητικό τρόπο σκέψης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας.

«Η κατάθλιψη και το άγχος στη μέση και την τρίτη ηλικία ήταν ήδη γνωστό ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άνοια. Η νέα μελέτη μας βρήκε ότι ορισμένα αρνητικά μοτίβα σκέψης που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να συνιστούν την υποκείμενη αιτία γιατί οι άνθρωποι με αυτές τις ψυχικές διαταραχές είναι, επίσης, πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια. Σε συνδυασμό με άλλες μελέτες που συνδέουν την κατάθλιψη και το άγχος με τον κίνδυνο άνοιας, θεωρούμε ότι οι χρόνιες αρνητικές σκέψεις επί μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Γι’ αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν αυτήν την τάση», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Υπό εξέλιξη τεστ για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ: Στον πρώιμο εντοπισμό της νόσου Alzheimer στοχεύει το R4Alz (Remedes for Alzheimer) μία νέα νευροψυχολογική διαδικασία (διαγνωστικό τεστ) που χρησιμοποιείται για την μέτρηση νοητικών λειτουργιών κατά το γήρας. Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς νέες δοκιμασίες προστίθενται, ενώ είναι αναγκαίο να αυξηθεί το δείγμα των συμμετεχόντων έτσι ώστε να προκύψουν πιο έγκυρα κι αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα. Τα ενθαρρυντικά αυτά πρώτα αποτελέσματα, αν επιβεβαιωθούν στο τέλος της έρευνας, θα οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωση αρκετά χρόνια πριν την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων.

 

Διπλάσιος ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για τους ανθρώπους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η οποία περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Κρον, συνδέεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση. Όσον αφορά το βιολογικό μηχανισμό που εξηγεί τη συσχέτιση, σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανώς αφορά τη χρόνια φλεγμονή του εντέρου και τη συνακόλουθη ανισορροπία στα βακτήρια που ζουν εκεί. Ολοένα περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στις κοινότητες των μικροοργανισμών (μικροβίωμα) του εντέρου και στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που είναι γνωστό ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου».

 

Νέα έρευνα: Οι 5 συνήθειες ζωής που μειώνουν κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Σημαντικά μειωμένος είναι ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ για όσους ανθρώπους συνδυάζουν συστηματικά αρκετές υγιεινές συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι πέντε πιο ωφέλιμες συνήθειες είναι:

Αλτσχάιμεράνοια