Παγκόσμια πρώτη. Βρήκαν νέο τρόπο να κατευθύνουν τα βλαστοκύτταρα στον ιστό της καρδιάς

Σε παγκόσμια πρώτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ βρήκαν ένα νέο τρόπο για να κατευθύνουν τα βλαστοκύτταρα στον ιστό της καρδιάς. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν ριζικά τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το περιοδικό Chemical Science, τα βλαστοκύτταρα – τα οποία λαμβάνονται από τον ασθενή ή από τον δότη, αναπτύσσονται και εγχύονται στην καρδιά του ασθενούς για την αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού – έχουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Ωστόσο, αν και αυτές οι θεραπείες κυττάρων νέας γενιάς είναι στον ορίζοντα, έχουν παραμείνει κάποιες σημαντικές προκλήσεις, που συνδέονται με την κατανομή των βλαστοκυττάρων.

Η μεγάλη ροή αίματος στην καρδιά, σε συνδυασμό με διάφορους «νεροχύτες» ιστών, με τους οποίους έρχονται σε επαφή τα κύτταρα, σημαίνει ότι η πλειονότητα των βλαστοκυττάρων καταλήγει στους πνεύμονες και στον σπλήνα.

Τώρα οι ερευνητές από τη Σχολή Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ βρήκαν τον τρόπο να το ξεπεράσουν αυτό, τροποποιώντας τα βλαστοκύτταρα με μια ειδική πρωτεΐνη, ώστε να εγκαθίστανται στον καρδιακό ιστό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Dr Adam Perriman δήλωσε: “Με τις αναγεννητικές κυτταρικές θεραπείες, όπου προσπαθούμε να θεραπεύσουμε κάποιον μετά από μία καρδιακή προσβολή, τα κύτταρα σπάνια πηγαίνουν εκεί που θέλουμε να πάνε. Σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία, για να ανασχεδιάσουμε τη μεμβράνη των κυττάρων, έτσι ώστε, όταν εγχύονται, να φιλοξενούνται σε συγκεκριμένους ιστούς της επιλογής μας“.

Και συμπλήρωσε: “Γνωρίζουμε ότι μερικά βακτηριακά κύτταρα περιέχουν ιδιότητες, που τους επιτρέπουν να ανιχνεύουν και να φιλοξενούνται στον άρρωστο ιστό. Για παράδειγμα, βακτηρίδια, που βρίσκονται στο στόμα μας, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν στρεπτόκοκκο.

Αν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να κατευθυνθούν στους κατεστραμμένους ιστούς της καρδιάς και να προκαλέσουν μολυσματική ενδοκαρδίτιδα. Στόχος μας ήταν να αναπαραγάγουμε την ικανότητα προσαρμογής των βακτηριακών κυττάρων και να την εφαρμόσουμε στα βλαστοκύτταρα“.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτή η νέα τεχνολογία κυτταρικής τροποποίησης δούλεψε, κατευθύνοντας τα βλαστοκύτταρα στην καρδιά του πειραματόζωου.

καρδιακή προσβολήβλαστοκύτταρα