Παιδιά με κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπή σε θανατηφόρα παιχνίδια

Ένα από αυτά τα παιχνίδια είναι το λεγόμενο παιχνίδι του πνιγμού, που το παίζουν κάποια παιδιά για να αισθανθούν ευφορία, σύμφωνα με τη Γαλλική μελέτη.

Περίπου ένας έφηβος στους δέκα έχει συμμετάσχει σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι τουλάχιστον μία φορά, ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ερευνητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux στη Γαλλία Gregory Michel.

Ωστόσο ο κίνδυνος υπερδιπλασιάστηκε για τους νέους με συμπτώματα κατάθλιψης ή διαταραχών συμπεριφοράς. Αυτό το παιχνίδι είναι θανατηφόρο και μπορεί να προσελκύσει παιδιά με τάσεις αυτοκτονίας, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

“Αλλά αυτό το παιχνίδι μπορεί, επίσης, να προσελκύσει νέους ανθρώπους, που είναι καταθλιπτικοί, ώστε να αντικαταστήσουν την κατάθλιψη με τη δυνατή αίσθηση που προκαλείται από αυτό το παιχνίδι. Είναι ένας τρόπος για να κρύβουν την κατάθλιψη που αισθάνονται”, εξήγησε ο Dr Michel.

Όσοι παίζουν το παιχνίδι του πνιγμού, συνήθως χρησιμοποιούν τα χέρια τους, μια ζώνη ή μια γραβάτα, για να ασκήσουν πίεση στην καρωτιδική αρτηρία στον λαιμό, περιορίζοντας προσωρινά τη ροή του οξυγόνου και του αίματος στον εγκέφαλο. Ο στόχος είναι να επιτύχουν ένα αίσθημα ευφορίας, όταν η ροή αίματος και η ροή οξυγόνου επιστρέψουν στον εγκέφαλο.

Είναι ένα αρκετά επικίνδυνο παιχνίδι, όταν παίζεται σε ομάδες. Αλλά, όταν τα παιδιά παίζουν μόνα τους, χωρίς να παρευρίσκονται άλλοι για να διακόψουν την ασφυξία, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας συνείδησης και ανικανότητας να σταματήσουν τον στραγγαλισμό, όταν χρησιμοποιείται μια θηλιά ή μια ζώνη.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι από το παιχνίδι συμβαίνουν, όταν οι νέοι παίζουν μόνοι τους και μερικές προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με υψηλότερο κίνδυνο να δοκιμάσουν τα παιδιά και οι έφηβοι το παιχνίδι, χωρίς να υπάρχουν άλλα παιδιά να παρακολουθούν ή να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία ερευνών από 1.771 Γάλλους μαθητές γυμνασίου από το 2009 και το 2013 (μετα-ανάλυση).

Οι μαθητές με κατάθλιψη ήταν 2,2 φορές πιο πιθανό να παίξουν το παιχνίδι του πνιγμού από τους μαθητές χωρίς κατάθλιψη. Και οι νέοι με διαταραχές της συμπεριφοράς, όπως η τάση να μην συμμορφώνονται με τους κανόνες ή να συμπεριφέρονται με αντικοινωνικούς τρόπους, ήταν 2,3 φορές πιο πιθανό να συμμετάσχουν στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι του πνιγμού έχει, επίσης, συνδεθεί με επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.