Παιδιά, που μεγαλώνουν στην εξοχή, έχουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη μεγαλώνοντας

Τη νέα μελέτη έκανε το Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, με έμφαση στην ανάγκη σχεδιασμού “πράσινων” πόλεων για το μέλλον, και συμμετείχαν περίπου ένα εκατομμύριο Δανοί.

Όπως είπαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Dr Kristine Engemann, η διαβίωση στην εξοχή και οι χώροι πρασίνου συμβάλλουν στη δημιουργία κοινωνιών που αλληλεπιδρούν, καθώς και στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να ασκούνται. Αυτό βελτιώνει τη γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική του υγεία.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά μεγάλωσαν στην εξοχή ή σε μέρη με πολύ πράσινο, ήταν 55% λιγότερο εκτεθειμένα σε ψυχικά νοσήματα, όπως κατάθλιψη, αργότερα στη ζωή.

“Με το σύνολο των δεδομένων μας αποδεικνύουμε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης ψυχικής διαταραχής στους ανθρώπους μειώνεται σταδιακά, όσο περισσότερο περιβάλλεται από χώρους πρασίνου το διάστημα από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Για αυτόν τον λόγο το πράσινο και η επαφή με την φύση γενικά σε όλη την παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντικά. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το φυσικό περιβάλλον παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία από ό, τι είχαν ποτέ σκεφθεί οι επιστήμονες. Η μελέτη μας είναι σημαντική, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του στον ευρύτερο πληθυσμό”, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Ο θόρυβος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι λοιμώξεις και οι κακές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές καλούν τις αρμόδιες αρχές να σχεδιάσουν από την αρχή πιο “πράσινες” πόλεις, για να βελτιώσουν την ψυχική υγεία των πολιτών.