Παιδική κακοποίηση & κατάθλιψη συνδέονται με παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλο

Στη μελέτη για τα άτομα με σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή, δύο ξεχωριστές πτυχές του ιστορικού των ασθενών συνδέονταν και με μεταβολές στη δομή του εγκεφάλου τους: η παιδική κακοποίηση και η πιο σοβαρή και επαναλαμβανόμενη κατάθλιψη.

“Έχει διαπιστωθεί εδώ και πολύ, πολύ καιρό ότι το παιδικό τραύμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της κατάθλιψης και επίσης ότι το τραύμα της παιδικής ηλικίας συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο”, ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Nils Opel από το Πανεπιστήμιο Münster στη Γερμανία στο πρακτορείο Reuters.

“Αυτό που κάναμε ήταν να δείξουμε πραγματικά ότι οι μεταβολές στον εγκέφαλο συνδέονται άμεσα με την κλινική έκβαση. Αυτό είναι κάτι νέο”.

Η διετής μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε 110 ασθενείς ηλικίας από 18 έως 60 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονταν μετά από διάγνωση μεγάλης κατάθλιψης. Στην αρχή, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου και απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο, που αξιολόγησε το επίπεδο κακοποίησης, που βίωσαν ως παιδιά. Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, περισσότερα από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων παρουσίασαν υποτροπή.

Οι εξετάσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι η κακοποίηση, που υπέστησαν κατά την παιδική τους ηλικία και η επαναλαμβανόμενη κατάθλιψη που αισθάνονταν, συνδέονταν με παρόμοιες μειώσεις στην επιφάνεια του φλοιού του εγκεφάλου, σημείο που πιστεύεται ότι βοηθά στη ρύθμιση του συναισθήματος και της αυτογνωσίας.

“Νομίζω ότι η πιο σημαντική παράμετρος της μελέτης μας είναι ότι οι ασθενείς με τραύματα διαφέρουν από εκείνους, που δεν έχουν τραύματα, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επαναλαμβανόμενη κατάθλιψη. Επιπλέον είναι διαφορετικοί, όσον αφορά στη δομή του εγκεφάλου και στη νευροβιολογία”, εξήγησαν οι ερευνητές.