Παντζάρια: γιατί είναι “πολύτιμοι λίθοι” για την υγεία

Για τους αμύητους, τα παντζάρια μπορεί να είναι τρομακτικά. Είναι κομψά, κόκκινα σαν αίμα και έχουν λίγο περίεργη γεύση.  Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα για τα παντζάρια από όσα φαίνονται στο μάτι.  Είναι ένα από τα λίγα φρούτα ή λαχανικά που έχουν αυτό το βαθύ κόκκινο-μωβ χρώμα, το οποίο παρέχει ένα διαφορετικό σύνολο θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών από ό,τι θα λάβετε από τα προϊόντα άλλων χρωμάτων.  Και, με τη σωστή προετοιμασία, μπορούν να γίνουν εκπληκτικά νόστιμα.

Τι κάνει τα παντζάρια τόσο “πολύτιμους λίθους”; 

Τα παντζάρια παίρνουν την απόχρωση αυτή από τις Betalains, ένα είδος φυσικής φυτικής χρωστικής που βοηθά την υγεία. Οι Betalains περιέχουν:

  • Αντιοξειδωτικά: Αυτές οι φυσικές ενώσεις προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου ή άλλων ασθενειών.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η συνεχιζόμενη φλεγμονή στο σώμα συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα και η παχυσαρκία.

Οφέλη από παντζάρια

Τα Betalains είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα παντζάρια έχουν και άλλα πράγματα για αυτά:

  • Φυτικές ίνες: Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να μειώσετε τη χοληστερόλη και να παραμείνετε τακτικοί.
  • Νιτρικά: Τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία βοηθούν στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.  Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αρτηριακή πίεση και μπορεί επίσης να βελτιώσει την αθλητική απόδοση και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Βιταμίνες και μέταλλα: Τα παντζάρια — και τα πράσινα παντζάρια — είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης Β που είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης C

Πώς να τρώτε παντζάρια

Σε φέτες για σαλάτα.

Ανακατέψτε τα με χούμους για ένα όμορφο ροζ ντιπ.

Το ψήσιμο παντζαριών αναδεικνύει τη γήινη-γλυκιά γεύση τους.

Κόψτε τα σε λεπτές φέτες και να τα ξηράνετε στο φούρνο για να φτιάξετε τραγανά τσιπς από παντζάρια

Σε χυμό (ενισχύουν τον εγκέφαλο ιδιαίτερα αν αθλείστε)

Τα παντζάρια έχουν μειονέκτημα;

Πριν ξεκινήσετε να τρώτε παντζάρια, θυμηθείτε: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση πέτρες στα νεφρά. Εάν έχετε πέτρες στα νεφρά, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε τα παντζάρια και τα πράσινα παντζάρια με μέτρο.

παντζάρια