Πασατέμπος: πολύτιμος για την καλή υγεία.

Ο αγαπημένος μας πασατέμπος  είναι η κατάλληλη επιλογή για να περνάμε την ώρα μας και όχι μόνο.

Οι σπόροι κολοκύθας μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι γεμάτοι πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.  Είναι όμως και η ενδεδειγμένη επιλογή για την υγεία μας σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Τρώγοντας μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτά μπορεί να σας προσφέρει μια σημαντική ποσότητα υγιεινών λιπών, μαγνησίου και ψευδαργύρου.  Εξαιτίας αυτού, οι σπόροι κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα ω- λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ.  Περιέχει: Βιταμίνη Κ,πρωτεϊνη, υδατάνθρακες, πολυακόρεστα λιπαρά, κάλιο, Βιταμίνη Β2  και είναι επίσης πλούσιος σε:

  • φυλλικό οξύ
  • φυτικές ίνες
  • σίδηρο
  • ψευδάργυρο
  • σελήνιο
  • μαγνήσιο
  • μαγγάνιο

Πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο θεωρείται γιατροσόφι για τον πονοκέφαλο. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση.  Επίσης τα επίπεδα μαγνησίου είναι σημαντικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σχηματισμό και διατήρηση υγιών οστών και ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή και βιταμίνη Ε.  Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν τα κύτταρα σας από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Γι ‘αυτό η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από πολλές ασθένειες

Επίσης του αποδίδεται αντικαταθλιπτική δράση χάρη στα ευεργετικά ω-λιπαρά οξέα που περιέχει. Μάλιστα στην ανατολική κινεζική ιατρική τα σποράκια του πασατέμπου θεωρούνται αντικαταθλιπτικά.

Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες γι’ αυτό και βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ακόμη εικάζεται ότι χάρη στο διατροφικό του προφίλ είναι πολύτιμος σύμμαχος για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και τη μείωση της χοληστερόλης.

Υπάρχουν δε ερευνητικά στοιχεία που συσχετίζουν την κατανάλωση πασατέμπο με την αναγέννηση των κυττάρων του παγκρέατος γι’ αυτό και θεωρείται ιδανική επιλογή για διαβητικούς.

Οι δίαιτες πλούσιες σε σπόρους κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου

Εάν έχετε πρόβλημα με τον ύπνο, ίσως θελήσετε να φάτε μερικούς σπόρους κολοκύθας πριν από το κρεβάτι. Είναι μια φυσική πηγή τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του ύπνου.  Η κατανάλωση περίπου 1 γραμμαρίου τρυπτοφάνης καθημερινά θεωρείται ότι βελτιώνει τον ύπνο.

 

Ενσωματώστε τον πασατέμπο στη διατροφή σας

Εάν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη των σπόρων κολοκύθας,  είναι εύκολο να ενσωματωθούν στη διατροφή σας.  Σε πολλές χώρες, είναι ένα δημοφιλές σνακ που μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ψητό, αλατισμένο ή αλατισμένο.

Μπορείτε να τα προσθέσετε σε smoothies, γιαούρτι και φρούτα. Θα μπορούσατε να τα ενσωματώσετε στα γεύματα πασπαλίζοντας τα σε σαλάτες, σούπες ή δημητριακά. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σπόρους κολοκύθας στο ψήσιμο, ως συστατικό για γλυκό ή αλμυρό ψωμί και κέικ.

 

 

 

πασατέμπος