Πειραματική εξέταση προβλέπει την προεκλαμψία δυο μέρες νωρίτερα

Η ομάδα των ερευνητών από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι, μετρώντας τη συγκέντρωση του παράγοντα ανάπτυξης του πλακούντα (PlGF) στο αίμα μιας εγκύου, οι γιατροί ήταν σε θέση να διαγνώσουν προεκλαμψία κατά μέσο όρο δύο ημέρες νωρίτερα. Αυτό συνδέθηκε με σημαντικές βελτιώσεις των αποτελεσμάτων για τις γυναίκες, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα υγείας για τα μωρά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια μαιευτικής Lucy Chappell δήλωσε: “Τα τελευταία εκατό χρόνια διαγιγνώσκουμε την προεκλαμψία με τη μέτρηση της πίεσης του αίματος και με τον έλεγχο πρωτεΐνης στα ούρα μιας γυναίκας – μέθοδοι αρκετά ασαφείς και αρκετά υποκειμενικές.

Γνωρίζαμε ότι η παρακολούθηση του PlGF ήταν ένας ακριβής τρόπος για να βοηθήσει στην ανίχνευση της κατάστασης, αλλά δεν ξέραμε με βεβαιότητα εάν η διάθεση αυτού του εργαλείου σε κλινικούς γιατρούς θα οδηγούσε σε καλύτερη φροντίδα των γυναικών. Τώρα ξέρουμε ότι μπορεί”.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.035 γυναίκες με υποψία προεκλαμψίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017.

Ο έλεγχος του PlGF έδειξε ότι μειώνει τον μέσο χρόνο της διάγνωσης της προεκλαμψίας από 4,1 ημέρες σε 1,9 ημέρες. Επιπλέον μειώνει και τις σοβαρές επιπλοκές πριν από τη γέννηση (όπως η εκλαμψία, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο θάνατος της μητέρας) από 5% σε 4%.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα κάνει την εξέταση ευρύτερα διαθέσιμη στη Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι, αν η προεκλαμψία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προχωρήσει για να προκαλέσει επιπλοκές στη γυναίκα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης σε ζωτικά όργανα, ενώ μπορεί να είναι θανατηφόρα και για τη μητέρα και για το μωρό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 100 γυναίκες την ημέρα πεθαίνουν από προεκλαμψία.