Ποια είναι η καλύτερη χώρα να ζεις για λόγους υγείας. Όχι αυτή που φαντάζεσαι

Τα συμπεράσματα προέκυψαν μετά από ανάλυση στοιχείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η χρήση καπνού και η παχυσαρκία, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η αποχέτευση και η πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Με βάση αυτές τις παραμέτρους κάθε χώρα αξιολογήθηκε με έναν γενικό βαθμό υγείας. Μετά τη σύγκριση των ευρημάτων επιβεβαιώθηκε ότι η Ισπανία είναι η πιο υγιής χώρα στον κόσμο, με βαθμό υγείας 92,75.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, έχει το υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία υπολείπονται της Ιαπωνίας και της Ελβετίας, όταν αξιολογούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Στον δείκτη Bloomberg Healthiest Country, την Ισπανία ακολουθεί η Ιταλία, με βαθμό υγείας 91,59. Ακολυθεί η Ισλανδία στην τρίτη θέση, με βαθμό υγείας 91,44.

Από τα άλλα έθνη, που αξιολογήθηκαν για τη μελέτη, η Αυστραλία ήρθε στην 7η θέση, ο Καναδάς έλαβε την 16η θέση, οι ΗΠΑ ήρθαν στην 35η θέση και η Κίνα στην 52η θέση.

Από το 2017, οπότε επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά ο δείκτης Bloomberg, η Ιαπωνία ανέβηκε στην τέταρτη θέση και, πλέον, θεωρείται η πιο υγιής Ασιατική χώρα.

Η Ιαπωνία, η οποία είχε το υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης το 2016, με μέση διάρκεια ζωής τα 83,7 χρόνια, προβλέπεται ότι θα πέσει στη δεύτερη θέση το 2040, ακολουθώντας την Ισπανία, με εκτιμώμενη μέση διάρκεια ζωής τα 85,7 έτη.

Ας δούμε τις 20 χώρες, που είναι καλύτερα να ζει κάποιος για λόγους υγείας, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg:

  1. Ισπανία
  2. Ιταλία
  3. Ισλανδία
  4. Ιαπωνία
  5. Ελβετία
  6. Σουηδία
  7. Αυστραλία
  8. Σιγκαπούρη
  9. Νορβηγία
  10. Ισραήλ
  11. Λουξεμβούργο
  12. Γαλλία
  13. Αυστρία
  14. Φινλανδία
  15. Ολλανδία
  16. Καναδάς
  17. Νότια Κορέα
  18. Νέα Ζηλανδία
  19. Ηνωμένο Βασίλειο
  20. Ιρλανδία.