Ποια είναι τα 6 φρούτα που δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή σας;

Η κατανάλωση δύο μερίδων φρούτων κάθε μέρα αποτελεί έναν υγιεινό διατροφικό στόχο για να διατηρήσετε το σώμα σας σε καλή κατάσταση. Οπότε, αν συμβαίνει αυτό, γιατί να μην επιλέξετε φρούτα με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία.  Προτείνονται έξι φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και σίγουρα αποτελούν θησαυρό για την υγεία σας:

1. Μύρτιλα

Πολλά από τα οφέλη συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που έχουν τα μικρά μούρα. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες  που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν ασθένειες.

Τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης γεμάτα βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο.

Επίσης, τα μύρτιλα έχουν υπέροχη γεύση. Τρίψτε τα με τη χούφτα ή ρίξτε τα σε γιαούρτι, πλιγούρι ή σαλάτες για να προσθέσετε επιπλέον γεύση. Προσθέστε τα όλα και δεν είναι περίεργο γιατί   έχουν ονομαστεί «σούπερ φρούτο».

Με τους αριθμούς: Ένα φλιτζάνι μύρτιλα περιέχει περίπου 84 θερμίδες, 3,55 γραμμάρια φυτικών ινών και 14,7 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα.

2. Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες που μειώνουν την οξειδωτική βλάβη. Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να βοηθήσουν στην πέψη, τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και την απώλεια βάρους.

Τα σμέουρα είναι επίσης εξαιρετικές πηγές:

  • Βιταμίνη C.
  • Μαγγάνιο.
  • Κάλιο.

Κατά κάποιο τρόπο, επίσης, τα σμέουρα καταφέρνουν να έχουν γλυκιά γεύση παρά το γεγονός ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι υπέροχα για κατανάλωση μόνα τους ή ως γευστική προσθήκη σε διάφορα πιάτα ή smoothies.

Με τους αριθμούς: Ένα φλιτζάνι σμέουρα περιέχει περίπου 64 θερμίδες, 8 γραμμάρια φυτικών ινών και 5,4 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα.

3. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα μοιράζονται πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μύρτιλα και τα σμέουρα — αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, μαγγάνιο κ.λπ. Η συσκευασία και η γεύση είναι απλώς λίγο διαφορετικές.    Εάν χρησιμοποιείτε προσυσκευασμένα κατεψυγμένα μούρα οποιουδήποτε είδους, ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν έχει προστεθεί ζάχαρη. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς κρυφούς τρόπους με τους οποίους τα φρούτα μπορούν να γίνουν λιγότερο υγιεινά.

Με τους αριθμούς: Ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει περίπου 62 θερμίδες, 7,6 γραμμάρια φυτικών ινών και 7 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα.

4. Πορτοκάλια 

Θέλετε έναν εύκολο τρόπο για να πάρετε όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεστε σήμερα; Φάτε ένα  πορτοκάλι.Είναι ό,τι χρειάζεται για να καλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί:

  • Να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Να διατηρήσει το δέρμα σας λαμπερό.
  • Να δυναμώσει τα οστά σας.
  • Ανακουφίσει από  τον μυϊκό πόνο.

Επίσης, το να φας ένα πορτοκάλι είναι καλύτερο από το να πιεις ένα. Ενώ ο χυμός πορτοκαλιού προσφέρει μια υγιεινή βουτιά βιταμίνης C, του λείπουν οι φυτικές ίνες που υπάρχουν σε ολόκληρο το φρούτο.

Με τους αριθμούς: Ένα μεγάλο πορτοκάλι περιέχει περίπου 86 θερμίδες, 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών και 17 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα.

5. Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά . Αυτή η παλιά φράση μπορεί να είναι λίγο υπερβολή, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φρούτο είναι μια υγιεινή επιλογή. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ένα μήλο την ημέρα χρησιμοποιούν λιγότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα .

Τα μήλα έχουν επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τα λιγότερα συμπτώματα άσθματος και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Πολλά από τα θετικά που συνδέονται με τα μήλα προέρχονται από την περιεκτικότητα του φρούτου σε φυτικές ίνες.

Με τους αριθμούς: Ένα μέτριο μήλο  περιέχει περίπου 80 θερμίδες, 4,9 γραμμάρια φυτικών ινών και 16 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα.

6. Αστρικό φρούτο ή καραμπόλα 

Το αστρικό/αστεροειδές φρούτο ή καραμπόλα  είναι ένα γλυκόξινο φρούτο που έχει το σχήμα ενός αστεριού πέντε σημείων.  Είναι ένα τροπικό φρούτο  αρκετά θρεπτικό λαμβάνοντας υπόψη τον χαμηλό αριθμό θερμίδων.

Με τους αριθμούς: Ένα φρούτο μεσαίου αστεριού περιέχει περίπου 28 θερμίδες, 2,6 γραμμάρια φυτικών ινών και 3,6 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα.

υγιεινή διατροφήsuper foodυγιεινά φρούταφρούτα με βιταμίνεςΦρούτα