Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία σας αν τρώτε αμύγδαλα

Θρεπτικά συστατικά και υγιές λίπος

Μια ουγγιά αμύγδαλα περιέχει περίπου 165 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες και 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες. Επιπλέον, τα 14 γραμμάρια λίπους του είναι 80% μονοακόρεστα λιπαρά — ένα υγιές λίπος που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενώ σας χορταίνει.

«Κακή» χοληστερόλη

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με φυτικές στερόλες, οι οποίες είναι ενώσεις που εμποδίζουν το σώμα σας να απορροφήσει τη χοληστερόλη. Το ένα τρίτο του φλιτζανιού αμύγδαλα την ημέρα, ειδικά όταν τα ανταλλάσσετε με μια λιγότερο υγιεινή επιλογή σνακ, μειώνει τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης σας.

Ασβέστιο

Από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα έχουν το περισσότερο ασβέστιο, περίπου 75 χιλιοστόγραμμα ανά ουγγιά. Το ασβέστιο είναι το κλειδί για την οικοδόμηση των οστών, την πήξη του αίματος, τους υγιείς μύες και μια δυνατή καρδιά.

Υποκατάστατο γαλακτοκομικών

Είτε έχετε αλλεργίες είτε αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά για άλλους λόγους, το γάλα αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική βάση για το αγελαδινό γάλα. Δεν περιέχει λακτόζη και χοληστερόλη και συχνά εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες πρέπει να είναι μια υγιεινή διατροφή: Σας βοηθούν να κρατάτε τακτικά, διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, κρατούν υπό έλεγχο τη χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Τα αμύγδαλα παρέχουν 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ουγγιά (περίπου 23 αμύγδαλα).

Βοήθεια με την απώλεια βάρους

Η κατανάλωση αμύγδαλου σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι, κάτι που μπορεί να περιορίσει την επιθυμία σας. Ακόμη και με τον υψηλό αριθμό θερμίδων τους, τα αμύγδαλα δεν πακετάρουν σε κιλά. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του μεταβολισμού σας και στην απώλεια βάρους.

Καλύτερος ύπνος

Τα ακόρεστα λιπαρά στα αμύγδαλα ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία στον εγκέφαλό σας που βοηθά στον έλεγχο των κύκλων ύπνου/αφύπνισης. Υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας σημαίνουν καλύτερο ύπνο τη νύχτα.

Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή

Μια πρόσφατη μελέτη σε άνδρες έδειξε ότι μισό φλιτζάνι ξηρούς καρπούς την ημέρα ενίσχυε τη σεξουαλική τους ζωή, βελτιώνοντας την ποιότητα του οργασμού τους και αυξάνοντας τη σεξουαλική τους επιθυμία.

Ανοσία

Τα αμύγδαλα είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη δημιουργία των κυττάρων σας για να αντέχουν καλύτερα τις βλάβες. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη περισσότερης βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.

Καλά για την υγεία του εντέρου

Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη διατροφή των υγιών βακτηρίων του εντέρου όπως τα bifidobacteria και οι γαλακτοβάκιλλοι. Αυτά τα βακτήρια σας βοηθούν να αφομοιώσετε τις ίνες, να αποτρέψετε τις μολύνσεις και να αποβάλλετε σημαντικές υγιεινές χημικές ουσίες.

 

αμύγδαλαδιατροφή με αμύγδαλατι προσφέρουν τα αμύγδαλααμύγδαλα και υγεία