Ποια είναι τα οφέλη της ρίζας maca για την υγεία?

Η Maca, γνωστό επιστημονικά ως Lepidium meyenii  είναι ένα περουβιανό φυτό που καλλιεργείται στα βουνά των Άνδεων και χρησιμοποιείται από πληθυσμούς στο Περού ως τροφή αλλά και ως φάρμακο.  Αναφέρεται μερικές φορές ως περουβιανό ginseng. 

Η προέλευση

Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι των Άνδεων καλλιεργούν τη μάκα για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Είναι ένα από τα λίγα βρώσιμα φυτά που μπορούν να επιβιώσουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες πάνω από 4.000 μέτρα (13.123 πόδια) στις περουβιανές Άνδεις.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι των Άνδεων χρησιμοποιούσαν τη μάκα ως τροφή, καταναλώνοντάς την σε ποτό ή χυλό που είχε υποστεί ζύμωση. Επιπλέον, οι άνθρωποι των Άνδεων χρησιμοποιούσαν τη μάκα ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων υγείας, όπως αναπνευστικές παθήσεις και ρευματικές παθήσεις

Η ζήτηση για προϊόντα μάκα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα λόγω των ισχυρισμών ότι το φυτό μπορεί να προάγει τη λίμπιντο και τη γονιμότητα.

Λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για maca, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να παράγουν μαζικά αυτό το φυτό σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ορεινής επαρχίας Yunnan στην Κίνα

Τι περιέχει

Η ρίζα μάκα, το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται πιο συχνά, περιέχει φυτικές ίνες, αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Περιέχει επίσης άλλες βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μακαμιδίων, της μακαριδίνης, των αλκαλοειδών και των γλυκοζινολικών, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για τα φαρμακευτικά οφέλη της μάκα.

Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, η μάκα μπορεί επίσης να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για τη σεξουαλική υγεία.  Τις τελευταίες δεκαετίες, η μάκα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο ως φυσική θεραπεία για ορισμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας και της χαμηλής σεξουαλικής ορμής.

Που μπορεί να βοηθήσει

1. Αύξηση της λίμπιντο

2. Μείωση της στυτικής δυσλειτουργίας

3. Ενίσχυση ενέργειας και αντοχής

4. Αύξηση της γονιμότητας

5. Βελτίωση της διάθεσης

6. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

7. Μείωση της ζημιάς του ήλιου στο δέρμα

8. Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

9. Μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

10. Βελτίωση της μάθησης και της μνήμης

Πως χρησιμοποιείται

Το φυτό ρίζας μάκα μπορεί να αλεσθεί σε σκόνη και να προστεθεί σε γεύματα ή smoothies.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το maca

Το Maca διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες και σκόνες.

Μπορείτε να προσθέσετε σκόνη μάκα σε smoothies, πλιγούρι βρώμης, αρτοσκευάσματα, ενεργειακές μπάρες και πολλά άλλα. Έχει μια γεύση ξηρού καρπού, σαν καραμέλα βουτύρου, επομένως συνδυάζεται καλά με πολλές πιο γλυκές γεύσεις.

Παρόλο που οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η μάκα υποστηρίζει την υγεία με πολλούς τρόπους, η έρευνα είναι επί του παρόντος περιορισμένη και τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις της έχουν μικτά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα του maca.

Το Maca δεν σχετίζεται με κανέναν κίνδυνο για την υγεία στους περισσότερους ανθρώπους και είναι απίθανο να προκαλέσει παρενέργειες σε μέτριες δόσεις.

Ωστόσο, λόγω της επίδρασής του στις ορμόνες, τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη μάκα. Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε τη λήψη μάκα όταν υποβάλλεστε σε θεραπείες που τροποποιούν τα ορμονικά επίπεδα, όπως θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το Maca στη διατροφή σας πχ με μορφή συμπληρώματος, να πάρετε τη γνώμη του γιατρού σας. 

 

 

 

 

 

Πηγή: Medicalnewstoday/Healthline 

υγιεινή διατροφήmacaρίζα μάκα