Ποια συμπληρώματα βιταμινών αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το περιοδικό Annals of Internal Medicine, ο συνδυασμός αυτός κίνδυνος πιθανόν αυξάνει την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης (δηλαδή τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών).

Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Dr Safi Khan, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, αξιολόγησαν 277 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (placebo) κλινικές μελέτες για 24 συμπληρώματα διατροφής, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Σε όλο τον κόσμο – και στην Ελλάδα – πάρα πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών καταναλώνουν αφειδώς συμπληρώματα βιταμινών και διατροφής, αγνοώντας ότι διατρέχουν καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πρόσφατα ευρήματα “αποκαθήλωσαν” τον ρόλο των συμπληρωμάτων, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση τους

Τα συμπληρώματα, που συνδυάζουν ασβέστιο και βιταμίνη D, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, φαίνεται να αυξάνουν κατά 17% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή: “Άλλα συμπληρώματα, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίπτωση στη θνησιμότητα ή στον καρδιαγγειακό κίνδυνο”. Ανάμεσα σε αυτά είναι το σελήνιο, οι βιταμίνες Α, Β6, C, E και D (μόνη της), το ασβέστιο (μόνο του), ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.

Η μελέτη έδειξε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι παρέχουν καρδιαγγειακή προστασία οι βιταμίνες Α, Β, C και D, ούτε το βήτα-καροτένιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, τα αντιοξειδωτικά και οι πολυβιταμίνες. Μόνο το φυλλικό οξύ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρέθηκαν να έχουν ένα μικρό όφελος (και αυτό υπό προϋποθέσεις).

συμπληρώματα διατροφήςβιταμίνη Dασβέστιο