Ποια συνταγή για τον πόνο στις αρθρώσεις μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η τακτική λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων για τον πόνο στις αρθρώσεις μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο λόγος για την γκλουκοζαμίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως για την ανακούφιση του πόνου. Πρόκειται για μια ένωση, που βρίσκεται στον χόνδρο των αρθρώσεων.

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να δημιουργήσει τη δική του γλυκοζαμίνη, αλλά πολύ συχνά η εν λόγω ουσία λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, προκειμένου να ανακουφίσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα ή τα άτομα, που υποφέρουν γενικά από πόνους στις αρθρώσεις.

Τα περισσότερα σκευάσματα γλυκοζαμίνης πωλούνται στα φαρμακεία και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι ως φάρμακο. Όπερ σημαίνει ότι δεν ελέγχονται για την ποιότητα ή για την ποσότητα του “ενεργού” συστατικού τους.

Το δραστικό συστατικό μπορεί να παρασκευασθεί συνθετικά ή να προέρχεται από τα κελύφη των οστρακοειδών.

Λεπτομέρειες για τον προστατευτικό ρόλο, που έχει η γλυκοζαμίνη, στην προστασία της καρδιάς αναφέρονται στο British Medical Journal (BMJ).

Πώς έγινε η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard εξέτασε τα δεδομένα 466.039 ανδρών και γυναικών από τη Βρετανία, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, απάντησαν σε ερωτήσεις για τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνουν.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πιστοποιητικά θανάτου και νοσοκομειακά αρχεία, για τον εντοπισμό των θανάτων από καρδιακές παθήσεις, καθώς και προβλημάτων με την καρδιά και εγκεφαλικών επεισοδίων, για ένα χρονικό διάστημα περίπου επτά ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, συνολικά, σχεδόν ένας στους πέντε (19,3%) ανθρώπους έπαιρνε γλυκοζαμίνη για τις αρθρώσεις του στην αρχή της μελέτης.

Η χρήση γλυκοζαμίνης συνδέθηκε με έναν 9% έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έλαβαν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα.

Τι γίνεται με την ασφάλεια

Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν ότι η τακτική χρήση της γλυκοζαμίνης έχει συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων της πρωτεΐνης C-reactive (CRP), μιας χημικής ουσίας που σχετίζεται με τη φλεγμονή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μελέτες σχετικά με την ασφάλεια της γλυκοζαμίνης είναι περιορισμένες.

Τα άτομα με αλλεργία στα οστρακοειδή δεν πρέπει να την παίρνουν, όπως και οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.

Επιπλέον πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος.

Μπορεί, επίσης, να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων, λένε οι ειδικοί.

Τέλος, όπως κάθε συμπλήρωμα ή φάρμακο, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ορισμένα άτομα.

 

 

συμπληρώματα διατροφήςαρθρώσειςγλυκοζαμίνη