Ποια ζευγάρια ανταποκρίνονται καλύτερα στη συμβουλευτική θεραπεία;

Το πόσο καλά ανταποκρίνεται κάποιος στη θεραπεία του ζευγαριού μπορεί να καθορίζεται από τα γονίδιά του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ.

Το καθιερωμένο “Πρόγραμμα Πρόληψης και Εκπαίδευσης Σχέσεων” (PREP) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας και την ποιότητα των σχέσεων, καθώς και ότι προλαμβάνει τα διαζύγια μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών. Ωστόσο, οι επιδράσεις του PREP μπορεί να είναι ασυνεπείς, με ορισμένα άτομα να επωφελούνται περισσότερο από άλλα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ατομικές διαφορές στην ευαισθησία μπορούν να επηρεάσουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε θετικές και αρνητικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών θεραπειών. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν αν οι διαφορές στην ευαισθησία ενός ατόμου θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορετικές αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν με το πρόγραμμα.

Καθώς σχεδόν οι μισές από τις διαφορές στην ευαισθησία των ανθρώπων μπορούν να εξηγηθούν από γενετικούς παράγοντες, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε DNA από πάνω από 150 ζευγάρια των ΗΠΑ που έλαβαν μέρος στο PREP για να διερευνήσει αν τα γονίδια που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την ευαισθησία επηρέαζαν την ανταπόκριση ενός ατόμου στο πρόγραμμα. Διαπίστωσαν ότι εκείνα τα άτομα που ήταν γενετικά πιο ευαίσθητα, ωφελήθηκαν περισσότερο από αυτό το είδος θεραπείας.

Τα ζευγάρια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της επικοινωνίας, του δεσμού, της συζυγικής ικανοποίησης και της πιθανότητας διαζυγίου τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία, και στη συνέχεια ανά εξάμηνο κατά τη διάρκεια μιας διετούς περιόδου παρακολούθησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γενετική ευαισθησία ενός ατόμου είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στα χρόνια μετά τη θεραπεία παρά βραχυπρόθεσμα. Καθώς η PREP είναι μια θεραπεία που βασίζεται σε δεξιότητες, οι ερευνητές υποθέτουν ότι το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να αντανακλά τον χρόνο που απαιτείται για να υιοθετήσουν τα άτομα τις νέες δεξιότητες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γενετική ευαισθησία ενός ατόμου χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά μέτρα, ένα που βασίστηκε στην εξέταση ενός μικρού αριθμού γνωστών γονιδίων που σχετίζονται με την ευαισθησία και ένα άλλο που χρησιμοποίησε δεδομένα που αφορούν το γονιδίωμα με χιλιάδες γενετικές παραλλαγές. Ενώ και οι δύο προσεγγίσεις έδειξαν ότι οι αντιδράσεις των ατόμων στην PREP εξαρτώνται από τη γενετική τους σύνθεση, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η γενετική ευαισθησία αποτυπώθηκε καλύτερα με την ευρεία, γενωμική προσέγγιση. Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα αυτά επαναλήφθηκαν σε ένα ανεξάρτητο δείγμα που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη.

Παραδόξως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή γενετική ευαισθησία που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα εμφάνισαν παρόμοιες θετικές απαντήσεις σε σχέση με τη συζυγική ικανοποίηση με την πάροδο του χρόνου όπως τα άτομα με υψηλότερη ευαισθησία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ενώ τα άτομα με χαμηλή ευαισθησία δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στη θεραπεία, σε γενικές γραμμές θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευάλωτα στους τυπικούς στρεσογόνους παράγοντες της σχέσης που βιώνουν τα ζευγάρια.

Ο καθηγητής Michael Pluess, καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γενετική σύσταση ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στη θεραπεία ζεύγους. Καθώς γνωρίζουμε ότι δεν ωφελούνται όλοι όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα σχέσεων όπως το PREP με τον ίδιο τρόπο, στο μέλλον θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να εντοπίσουμε άτομα με χαμηλή ευαισθησία, που μπορεί να ωφεληθούν λιγότερο από αυτές τις τυπικές θεραπείες, και ενδεχομένως να τους προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση”.

“Ενώ σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήσαμε γενετικά δεδομένα για να προσδιορίσουμε την ευαισθησία ενός ατόμου, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, καθώς η ευαισθησία ενός ατόμου επηρεάζεται επίσης από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορεί να είναι πιο πρακτικό να χρησιμοποιηθούν ερωτηματολόγια ευαισθησίας που μπορούν να συμπληρωθούν γρήγορα και εύκολα για να καταγραφούν αυτές οι διαφορές”.

ζευγαριαευτυχισμένα ζευγάριαfront-storiesσυμβουλευτική θεραπεία