Ποιες είναι οι 7 τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε για να έχουμε ένα υγιές έντερο

 Το παχύ έντερο, παίζει ζωτικό ρόλο στην επεξεργασία της τροφής. Είναι το τελευταίο μέρος του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος και λειτουργεί για την επεξεργασία και απομάκρυνση απορριμμάτων από το σώμα μας.

Ένα υγιές παχύ έντερο είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια, (κολικοί) κράμπες και κοιλιακό άλγος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τα προβλήματα του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες παθήσεις.

Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας και να μειώσουν τις πιθανότητες για ασθένειες όπως η εκκολπωμάτωση και ο καρκίνος.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γνωστό ότι είναι μαχητής κατά των ασθενειών του πεπτικού. Περιέχει προβιοτικά και βιταμίνη D και ασβέστιο – δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που αποδεικνύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.  Επιλέγοντας πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά όπως σμέουρα, μπανάνες, πορτοκάλια, μπιζέλια, μαγειρεμένη αγκινάρα, μπρόκολο, αχλάδια, μήλα και καλαμπόκι, θα διασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για καλή υγεία του παχέος εντέρου.

Σολομός

Τα ψάρια με Ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σε σωστή ποσότητα λιπαρότερων ψαριών όπως ο σολομός μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου.

Βρώμη

Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη D, οι οποίες είναι εξαιρετικές για τη διατήρηση του πεπτικού συστήματος σε καλή κατάσταση.  Η προσθήκη βρώμης στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Άπαχη πρωτεΐνη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου , το 4% όλων των καρκίνων στους άνδρες και το 7% όλων των καρκίνων στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία. Η συσχέτιση είναι ακόμη υψηλότερη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει το σωματικό σας βάρος και να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με λιγότερες λιπαρές ζωϊκές πρωτεϊνες αλλά και φυτικές πρωτεϊνες όπως σπόροι, ξηροί καρποί, φασόλια κλπ, θα σας βοηθήσει να μειώσετε το σωματικό βάρος και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που έχει τη δυνατότητα να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τη φλεγμονή στο παχύ έντερο. Μπορεί ακόμη και να εμποδίσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Ορισμένες μελέτες  έδειξαν επίσης ότι το αιθέριο έλαιο κανέλας μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κεφαλής και λαιμού.

Αν βάλετε 2-4 γραμμάρια κανέλας στη διατροφή σας κάθε μέρα θα έχετε ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο για την καλή υγεία του εντέρου σας αλλά και συνολικά, για όλο τον οργανισμό.

Ελαιόλαδο

Αυτό το βασικό φαγητό στη μεσογειακή διατροφή έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κατανάλωναν ελαιόλαδο στη διατροφή τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου από άλλους.

μικροβίωμα του εντέρουέντεροτροφές για υγιές έντερο